Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Sarkom svijetlih stanica – prikaz slučaja

Vesna Ramljak ; Department of Clinical Cytology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Irena Ranogajec ; Department of Clinical Cytology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Irena Novosel ; Department of Pathology, Dr Ivo Pedišić General Hospital, Sisak, Croatia
Vištpr Šeparović ; Department of Pathology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Danko Velimir Vrdoljak ; Department of Surgery, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 148 Kb

str. 53-58

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

U radu je prikazan prvi slučaj sarkoma svijetlih stanica (malignog melanoma mekih tkiva) zabilježen u hrvatskoj medicinskoj literaturi.
Taj rijedak tumor mekih tkiva, koji čini manje od 1% svih novotvorina mekih tkiva, prvi je puta opisao Enzinger 1965. godine.
Tumor se najčešće pojavljuje u adolescenata i mla|ih odraslih osoba, s najvećom incidencijom u trećoj i četvrtoj životnoj dekadi i nešto je češći u žena. Tumor proizvodi melaninski pigment, ali se ipak razlikuje od melanoma u više važnih značajki. Pravilan naziv za tumor trebao bi biti sarkom svijetlih stanica tetiva i aponeuroza kako bi se izbjegla zamjena sa sarkomima svijetlih stanica bubrega i drugim novotvorninama svijetlih i izduženih stanica. 23-godišnja pacijentica došla je u našu ustanovu s tumorskom masom na desnoj potkoljenici i nekoliko palpabilnih ingvinalnih čvorova. Klinički pregled (NMR i UZV) potvrdio je ekspanzivnu tumorsku masu i povećane ingvinalne limfne čvorove. Citološki se postavi sumnja na sarkom svijetlih stanica ili maligni melanom te se učini kirurški zahvat.
Histokemijska i imunohistokemijska analiza potvrdila je melanocitnu diferencijaciju, tj. dijagnozu sarkoma svijetlih stanica (malignog melanoma mekih tkiva).
Prikazani slučaj potvrdio je mišljenje da je preoperativna definitivna dijagnoza sarkoma svijetlih stanica mekih tkiva moguća ako se uz citomorfologiju i kliničke podatke učini i dodatna imunocitokemijska analiza.

Ključne riječi

sarkom svijetlih stanica; aspiracijska citodijagnostika

Hrčak ID:

281743

URI

https://hrcak.srce.hr/281743

Datum izdavanja:

20.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 310 *