Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Metastatska zahvaćenost interpektoralnih (Rotterovih) limfnih čvorova u odnosu na lokaciju, veličinu i gradus raka dojke

Danko Velimir Vrdoljak ; Department of Surgical Oncology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Vesna Ramljak ; Department of Clinical Cytology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Dubravka Mužina ; Department of Surgical Oncology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Mladen Stanec ; Department of Surgical Oncology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Miroslav Lesar ; Department of Surgical Oncology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Marica Vrdoljak ; Department of Clinical Radiology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Andrej Roth ; Department of Surgical Oncology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Gordana Brozović ; Department of Anesthesiology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 96 Kb

str. 27-32

preuzimanja: 73

citiraj


Sažetak

U ovom je radu analizirana metastatska zahvaćenost interpektoralnih (Rotterovih) limfnih čvorova u odnosu na lokaciju, veličinu i gradus primarnog raka dojke.
Analizirano je 210 bolesnica s rakom dojke operiranih u Klinici za tumore u Zagrebu. U svih su bolesnica, uz standardni kirurški zahvat, uklonjeni i interpektoralni (Rotterovi) limfni čvorovi.
Rotterovi limfni čvorovi otkriveni su u 66,2% bolesnica, od kojih je 18,5% bilo zahvaćeno metastazama. Metastatska zahvaćenost Rotterovih čvorova uočena je u 2,8% bolesnica s negativnim aksilarnim čvorovima, odnosno u 34,6% bolesnica s pozitivnim aksilarnim čvorovima. S obzirom na lokaciju tumora u bolesnica s metastatskom zahvaćenosti Rotterovih čvorova, uočeno je da tumori u gornjim kvadrantima dojke češće metastaziraju u Rotterove limfne čvorove, što pokazuje znakovitu pozitivnu povezanost izme|u lokacije tumora u dojci i pozitivnih Rotterovih čvorova (r=0,93, p=0,02). Kad je riječ o veličini tumora, Rotterovi su čvorovi otkriveni u 15% bolesnica sa stadijem tumora T1 (<2 cm), 20% sa stadijem T2 (2-5 cm) i 60% sa stadijem T3 (>5 cm) uz znakovitu pozivitnu povezanost (r=0,759, p=0,09). S obzirom na gradus tumora, tako|er je uočena metastatska zahvaćenost Rotterovih limfnih čvorova u 3,8% bolesnica s gradusom I, 17,6% bolesnica s gradusom II i 31,6% bolesnica s gradusom III uz znakovitu pozitivnu povezanost (r=0,993, p=0,08).
Rezultati pokazuju da je jedna petina bolesnica s rakom dojke, ili čak jedna trećina s pozitivnim aksilarnim limfnim čvorovima otpuštena iz bolnice s pozitivnim interpektoralnim limfnim čvorovima koji nisu dijagnosticirani, pa tako ni uklonjeni. Kako se ti čvorovi mogu ukloniti bez dodatne mutilacije, otkrivanje Rotterovih limfnih čvorova treba postati redovitom kliničkom praksom. Tumori smješteni u gornjim kvadrantima dojke češće metastaziraju u Rotterove čvorove, kao i tumori veće veličine i višega gradusa.

Ključne riječi

rak dojke; interpektoralni (Rotterovi) limfni čvorovi

Hrčak ID:

281790

URI

https://hrcak.srce.hr/281790

Datum izdavanja:

3.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 331 *