Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Adenom bradavice dojke – prikaz slučaja

Vesna Ramljak ; Department of Cytology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Irena Ranogajec ; Department of Cytology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Božena Šarčević ; Department of Pathology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia
Danko Velimir Vrdoljak ; Department for Surgical Oncology, University Hospital for Tumors, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 117 Kb

str. 65-69

preuzimanja: 138

citiraj


Sažetak

U radu je prikazan slučaj rjeđega benignog tumora dojke – adenoma bradavice. Adenom bradavice je benigni tumor bez vezivne čahure građen od malih tubula obloženih epitelnim i mioepitelnim stanicama sa ili bez proliferacije epitelne komponente oko sabirnih kanalića. Kao zasebni kliničko patološki entitet 1955. ga izdvaja Jones. Tumor se najčešće pojavljuje u žena između 40-50 godine uz simptome često krvavog iscjetka te promjene bradavice u obliku eritema, kruste ili ulceracije zbog čega se klinički često zamijeni s Pagetovom bolesti.
Izvještavamo o pacijentici koja je u citološki laboratorij upućena pod kliničkom sumnjom da se radi o malignoj bolesti, s eritematoznom, egzulceriranom bradavicom uz povremeni krvavi iscjedak. Mamografski nalaz je bio uredan, a UZV nalaz je pokazivao manju hipoehogenu zonu neposredno ispod bradavice. Materijal za citološku analizu dobije se metodom struganja, oboji standardno MGG-om te se citološki postavi sumnja na zloćudni tumor.
Na PHD analizu se zaprimila bradavica s tumorom čvršće konzistencije. Biopsije standardnog H&E bojenja pokazivale su tumor koji je dijelom bio pokriven višeslojnim pločastim epitelom uz kanaliće u kojima se mjestimice vidjela i proliferacija epitela te se postavila dijagnoza adenoma bradavice.
Zbog rijetke pojave ovog tumora, njegove kliničke prezentacije te citološke slike jake celularnosti, disocijacije stanica uz mjestimice izražene znakove atipije, nije neobično da se tumor citološki klasificira kao karcinom. Za lezije bradavice koje se prezentiraju kao egzulcerirane promjene, te općenito promijenjeni izgled bradavice, osim Pagetove bolesti treba svakako razmišljati i o benignim tumorima kao što je adenom bradavice.
Terapija izbora je uklanjanje bradavice u cijelosti zato jer se, iako rijetko, mogu naći i žarišta karcinoma.

Ključne riječi

adenom bradavice; citološka dijagnostika

Hrčak ID:

281799

URI

https://hrcak.srce.hr/281799

Datum izdavanja:

3.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.043 *