Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Butirometrijsko određivanje masti u mišićju šarana (cyprinus carpio L.)

Alen Hrastnik ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari ; Zavod za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 262 Kb

str. 50-52

preuzimanja: 759

citiraj


Sažetak

U radu je prikazana mogućnost određivanja masti u mišićju šarana s dva različita postupka uz pomoć butirometra. Dobiveni su rezultati potom uspoređeni s rezultatima određivanja masti prema propisanom postupku po Grossfeldu. Iz dobivenih je rezultata vidljivo da nema značajnih razlika s obzirom na primijenjeni postupak. Prosječna količina masti u butirometrijskim postupcima iznosila je 1,7% odnosno 1,9% dok je količina masti po Grossfeldu bila 1,8%.

Ključne riječi

Hrčak ID:

25924

URI

https://hrcak.srce.hr/25924

Datum izdavanja:

1.6.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.406 *