Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15255/KUI.2021.088

Uloga Merseburg procesa u industrijskoj dekarbonizaciji i evaluaciji otpada

Cemre Avşar ; Toros Agri Industry, Research and Development Center, Mersin, Turska
Didem Tümük ; Toros Agri Industry, Research and Development Center, Mersin, Turska
Abdullah Emre Yüzbaşıoğlu ; Toros Agri Industry, Strategy, Business Development, and Investor Relations, Istanbul, Turska
Ahmet Ozan Gezerman orcid id orcid.org/0000-0002-8953-9859 ; Toros Agri Industry, Research and Development Center, Mersin, Turska


Puni tekst: engleski pdf 293 Kb

str. 633-638

preuzimanja: 391

citiraj


Sažetak

Globalno zatopljenje i klimatske promjene, kao rezultat emisija stakleničkih plinova u industriji, predstavljaju veliku prijetnju živom svijetu. Ugljikov dioksid, koji se oslobađa kao rezultat industrijskih aktivnosti, najvažnija je komponenta u procesu globalnog zagrijavanja. Otpadni materijal, kao još jedan produkt industrijske aktivnosti, može se u okviru kružnog gospodarstva upotrebljavati kao sirovina.
Problem fosfogipsa, koji se oslobađa tijekom proizvodnje fosforne kiseline, može se otkloniti Merseburg procesom. Takvim smanjenjem otpada smanjit će se i destrukcija uzrokovana emisijom plinova, poput ugljikova dioksida, u atmosferu. U ovoj studiji komentirana je uporaba plinovitog ugljikova dioksida kao sirovine, uz smanjenje njegovih emisija u cementarama i termoelektranama, gdje se emitiraju velike količine ugljikova dioksida iz fosfogipsnog otpada.
U svijetu se radi na različitim protokolima da bi se smanjile emisije na međunarodnoj razini. Primjena Merseburg procesa za taj i slične procese pružit će značajnu prednost proizvođačima u postizanju ciljanih količina emisija.

Ključne riječi

fosfogips; Merseburg; globalno zagrijavanje; klimatske promjene; smanjenje otpada

Hrčak ID:

282701

URI

https://hrcak.srce.hr/282701

Datum izdavanja:

21.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 694 *