Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ZNAČAJ KONTROLE MITOKSNA ZA LJUDSKU I ANIMALNU PREHRANU

Amir Ibrahimagić orcid id orcid.org/0000-0002-6417-5358 ; Institut za zdravlje i sigurnost hrane, Zenica, Bosna i Hercegovina
Emilija Hrapović orcid id orcid.org/0000-0001-7774-6802 ; Sveučilište/Univerzitet "Vitez", Travnik, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: bosanski pdf 214 Kb

str. 90-97

preuzimanja: 123

citiraj


Sažetak

Direktnom ili indirektnom kontaminacijom, mikotoksini mogu ući u lanac ishrane ljudi i životinja. Pored štetnih efekata na zdravlje ljudi i životinja, mikotoksini mogu imati i značajan negativan ekonomski uticaj. Zbog svoje stabilnosti, mikotoksini se dugo zadržavaju u biljnim i životinjskim proizvodima i potencijalno su velika opasnost po zdravlje ljudi i životinja u mnogim zemljama svijeta, posebno u zemljama u razvoju. Stoga je glavni cilj ovog rada prikazati značaj kontrole mikotoksina kroz procese skladištenja, transporta i obrade uzoraka za ishranu ljudi i životinja. Prema dobijenim rezultatima, 52% uzoraka namijenjenih ljudskoj ishrani ne zadovoljava referentne vrijednosti. Mikotoksini su otkriveni u 100% ispitivanih uzoraka hrane. Pouzdana metoda u prevenciji sinteze mikotoksina je sistem kontrole sigurnosti hrane u svim fazama proizvodnje i distribucije koji uključuje dobru praksu skladištenja, dobru higijensku praksu i dobru proizvodnu praksu.

Ključne riječi

digitalni marketing; banke; društvene mreže; optimizacija pretraživača; mobilne aplikacije;

Hrčak ID:

283645

URI

https://hrcak.srce.hr/283645

Datum izdavanja:

16.9.2022.

Posjeta: 323 *