Stručni rad
ZNAČAJ KONTROLE MITOKSNA ZA LJUDSKU I ANIMALNU PREHRANU
Amir Ibrahimagić
orcid.org/0000-0002-6417-5358
; Institut za zdravlje i sigurnost hrane, Zenica, Bosna i Hercegovina
Emilija Hrapović
orcid.org/0000-0001-7774-6802
; Sveučilište/Univerzitet "Vitez", Travnik, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Direktnom ili indirektnom kontaminacijom, mikotoksini mogu ući u lanac ishrane ljudi i životinja. Pored štetnih efekata na zdravlje ljudi i životinja, mikotoksini mogu imati i značajan negativan ekonomski uticaj. Zbog svoje stabilnosti, mikotoksini se dugo zadržavaju u biljnim i životinjskim proizvodima i potencijalno su velika opasnost po zdravlje ljudi i životinja u mnogim zemljama svijeta, posebno u zemljama u razvoju. Stoga je glavni cilj ovog rada prikazati značaj kontrole mikotoksina kroz procese skladištenja, transporta i obrade uzoraka za ishranu ljudi i životinja. Prema dobijenim rezultatima, 52% uzoraka namijenjenih ljudskoj ishrani ne zadovoljava referentne vrijednosti. Mikotoksini su otkriveni u 100% ispitivanih uzoraka hrane. Pouzdana metoda u prevenciji sinteze mikotoksina je sistem kontrole sigurnosti hrane u svim fazama proizvodnje i distribucije koji uključuje dobru praksu skladištenja, dobru higijensku praksu i dobru proizvodnu praksu.
Ključne riječi
digitalni marketing; banke; društvene mreže; optimizacija pretraživača; mobilne aplikacije;
Hrčak ID:
283645
URI
Datum izdavanja:
16.9.2022.
Posjeta: 756 *