Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.011

Utjecaj toplinske obrade na mikrostrukturu i toplinska svojstva traka s prisjetljivosti oblika na bazi bakra

Stjepan Kožuh ; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak
Ivana Ivanić ; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak
Tamara Holjevac Grgurić ; Hrvatsko katoličko sveučilište, Ilica 242, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Mirko Gojić ; Sveučilište u Zagrebu, Metalurški fakultet, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak


Puni tekst: engleski pdf 2.446 Kb

str. 591-600

preuzimanja: 128

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je istražiti promjene u mikrostrukturi, temperaturama transformacije i toplinskim svojstvima nastale uslijed kaljenja Cu-Al-Mn i Cu-Al-Mn-Ti legura u obliku trake. U radu su prikazani rezultati mikrostrukturne analize i toplinskih svojstava Cu-Al-Mn i Cu-Al-Mn-Ti legura s prisjetljivosti oblika proizvedenih u obliku trake postupkom melt spinning. Mikrostrukturna analiza je provedena prije i nakon kaljenja. Nakon lijevanja istraživane legure su žarene pri 900 °C u trajanju 30 minuta, nakon čega je slijedilo kaljenje u vodi. Mikrostrukturna analiza je provedena optičkim i pretražnim elektronskim mikroskopom opremljenim energetsko disperzijskim spektroskopom te rendgenom. Termodinamički proračun ternarnog Cu-Al-Mn sustava proveden je u ravnotežnim uvjetima pomoću Thermo-Calc 5 programskog paketa. Temperature fazne transformacije određene su diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom i mjerenjem električnog otpora. Rezultati mikrostrukturne analize pokazuju prisutnost martenzitne mikrostrukture prije i nakon kaljenja Cu-Al-Mn legure, dok u Cu-Al-Mn-Ti leguri martenzitna mikrostruktura postoji samo nakon kaljenja. Temperature faznih transformacija smanjuju se nakon kaljenja i dodatka titana.

Ključne riječi

Cu-Al-Mn; Cu-Al-Mn-Ti; legure s prisjetljivosti oblika; mikrostrukturna karakterizacija; toplinska analiza; rendgenska spektroskopija

Hrčak ID:

283680

URI

https://hrcak.srce.hr/283680

Datum izdavanja:

21.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 414 *