Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.3.3619

Hranjiva i energetska vrijednost kukuruzne silaže na mliječnim farmama Istočne Hrvatske

Matija DOMAĆINOVIĆ ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Dragan SOLIĆ ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Croatia
Ivana PRAKATUR ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Zvonko ANTUNOVIĆ ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ivica VRANIĆ ; Croatian Agency for Agriculture and Food, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Croatia
Mario RONTA ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 671 Kb

str. 496-506

preuzimanja: 105

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kvalitetu kukuruzne silaže kao dominantne komponente u hrani mliječnih krava u tri županije Istočne Hrvatske; Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske. Praktični dio istraživanja obuhvatio je 25 mliječnih farmi u svakoj Županiji u kojima je uzorkovana i potom analizirana kukuruzna silaža. Praćeni nutritivni, fermentativni i fizički pokazatelji izraženi kao prosječne vrijednosti bili su dobri. Pokazatelji kemijskog sastava: suha tvar (ST)=349 g/kg, sirove bjelančevine=71 g/kg ST, sirovi pepeo=39 g/kg ST, sirova vlakna=186 g/kg ST, kisela deterdžent vlakna=212 g/kg ST, neutralna deterdžent vlakna=393 g/kg ST, kiseli deterdžent lignina=17 g/ kg ST, škrob=325 g/kg ST, energetska vrijednost izražena u neto energiji za laktaciju (NEL, MJ/kg ST)=6,78, prosječna probavljivost organske tvari=75,8% i probavljivost neutralnih deterdžent vlakana=53,7%. Pokazatelji fermentacije silaže uključili su mjerenje prosječne pH vrijednosti koja je iznosila 3,86, koncentraciju mliječne kiseline=56,37 g/kg ST i octenu kiselinu 20,68 g/kg ST. Fizički pokazatelj, određivanje distribucije veličine čestica silaže (sustav tri sita) zabilježio je; sito 1=7,1%; sito 2=56,3%; sito 3=24,8% i kutija na dnu=11,7%. S obzirom na utvrđene statističke značajnosti testiranih razlika prosječnih vrijednosti kod devet pokazatelja hranjive i energetske vrijednosti silaže kukuruza između
županija, moguće je potvrditi da je kvaliteta silaže bila bolja u Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji u odnosu na Vukovarsko-srijemsku. Na temelju značajnijih odstupanja u minimumu i maksimumu te utvrđivanjem većeg broja nesukladnih uzoraka kod nekih pokazatelja od prosječnih vrijednosti, navodi na zaključak o neujednačenoj kvaliteti silaže kod pojedinih proizvođača.

Ključne riječi

silaža; kukuruz; mliječne krave; nutritivna vrijednost

Hrčak ID:

283711

URI

https://hrcak.srce.hr/283711

Datum izdavanja:

9.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 427 *