Radovi, No. iz.br. 9, 2006.
Izvorni znanstveni članak
Istraživanje tehnologije proizvodnje voćkarica
Željko Orešković
; Šumarski institut, Jastrebarsko
Antun Dokuš
; Šumarski institut, Jastrebarsko
Miroslav Harapin
; Šumarski institut, Jastrebarsko
Tamara Jakovljević
; Šumarski institut, Jastrebarsko
Maradin Romana
; Šumarski institut, Jastrebarsko
Sažetak
U razdoblju od 2001. do 2005. g., istraživane su šumska ili divlja trešnja, jabuka i kruška. Na području UŠP "Delnice", "Karlovac" i "Sisak" odabrana su i označena matična stabla navedenih vrsta, koja su poslužila za branje plodova, odnosno sjemena.
Sakupljeno sjeme je neposredno nakon branja obrađeno, odmah sijano ili stavljeno u stratifikaciju. Sjemenu je određivana klijavost koja je bila za trešnju 10-15%, za jabuku 70-80%, a za krušku 1-2%.
Primijenjena su tri načina stratifikacije: a) sjeme je čuvano u polietilenskim vrećicama na 1oC, s 10% vlage 6 tjedana, a zatim je čuvano u hladnjaku na temperaturi 3-6oC; b) sjeme je vlažno smrzavano 2-6 mjeseci izme|u dvaju slojeva vla`nog dravskog pijeska i treseta u omjeru 50:50; c) sjeme je dr`ano na otvorenom
tijekom zime. Najbolja klijavost u gredicama postignuta je tretmanom b i sijanjem sjemena nakon dorade tijekom ljeta ili jeseni. Razvoj biljaka u visinu i debljinu bio je prosječno dobar u skladu s podacima iz mnogobrojne literature.
Glede slabog uroda u periodu 2001. – 2005. g., i relativno slabu klijavost, trebalo bi nastaviti istraživanje.
Ključne riječi
Šumska ili divlja trešnja; jabuka i kruška; matično stablo; plod; sjeme; stratifikacija; nicanje
Hrčak ID:
26012
URI
Datum izdavanja:
24.9.2006.
Posjeta: 2.555 *