Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

REZULTATI ANKETE O SPOREDNIM ŠUMSKIM PROIZVODIMA (SŠP) I NE DRVO PROIZVODNIM USLUGAMA ŠUMA

Dijana Vuletić orcid id orcid.org/0000-0003-4631-7604 ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Elvis Paladinić orcid id orcid.org/0000-0003-4886-4476 ; Šumarski institut, Jastrebarsko
Goran Petrač


Puni tekst: hrvatski pdf 208 Kb

str. 329-336

preuzimanja: 635

citiraj


Sažetak

U ovom radu donose se rezultati ankete postavljene na internetskim stranicama "Hrvatskih šuma" d.o.o., Zagreb, kojom su ispitani stavovi i mišljenja korisnika ove stranice o sporednim šumskim proizvodima i ne drvo proizvodnim uslugama šuma.
Anketa je oblikovana i postavljena na internetske stranice Direkcije "Hrvatskih šuma" d.o.o., Zagreb, krajem 2004. i početkom 2005. godine, te je bila otvorena za sve korisnike. Cilj ankete je bio ispitati stavove zaposlenika i drugih korisnika o značenju, sadašnjem korištenju i mogučnostima korištenja sporednih šumskih proizvoda i ostalih usluga šuma koje su radi lakšeg razumijevanja nazvane
ne drvo proizvodnim. Ovdje se osobito misli na socijalne usluge šuma, kao što su rekreacijska, zdravstvena i turistička koje također kao i svi drugi proizvodi šuma mogu biti predmetom planiranja i gospodarenja u šumarstvu.
Anketa se sastojala od ukupno 12 pitanja kojima je obrađen socijalni status ispitanika, te njihovi stavovi o izabranoj problematici. Pitanja su većinom nudila više odgovora od kojih je trebalo izabrati jedan ili više, te je kod nekih pitanja ostavljena i mogučnost dodatnog upisivanja odgovora koji nisu obuhvaćeni ponuđenima. Također je taj prostor bilo moguće koristiti za komentare o značaju i korištenju sporednih šumskih proizvoda.
U vremenu od nekoliko mjeseci anketu je ispunilo nešto više od 300 korisnika te su sakupljeni vrijedni komentari. Prikupljeni podaci su analizirani prema dobnim skupinama, radnom mjestu te osnovnim regijama (kontinentalna, gorska i primorska).
Osnovni zaključak upućuje na važnost sporednih šumskih proizvoda te jedan opći stav o njihovom slabom korištenju, kako u osobne svrhe tako i u vidu osiguranja dodatnih prihoda za Hrvatske šume d.o.o.

Ključne riječi

sporedni šumski proizvodi; ostale ne drvo proizvodne usluge šuma; internet anketa

Hrčak ID:

26055

URI

https://hrcak.srce.hr/26055

Datum izdavanja:

24.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.701 *