Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SVOJSTVA SJEMENA I KLIJANACA GENOTIPOVA LUCERNE U ZAVISNOSTI OD TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI

Gordana Bukvić ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Sonja Grljušić ; Poljoprivredni institut Osijek
Vlatka Rozman ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Anita Liška ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
V. Lučin ; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 13-24

preuzimanja: 628

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je procijeniti utjecaj genotipa, temperature i pH na energiju klijanja i klijavost sjemena, te dužinu korijena i hipokotila klijanaca tri kultivara lucerne (Slavonka, Stela i Vuka), sa svrhom procjene mogućnosti izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH i pri različitim temperaturama u najranijim fazama razvoja. Pokus je postavljen u četiri ponavljanja na dvije temperature: 20oC; 10oC i dvije razine pH: 7,25; 5,05. Značajna razlika utvrđena je između genotipova za svojstvo dužine korijena (p=0,01). Razlike u energiji klijanja i dužini hipokotila na različitim temperaturama bile su značajne (p= 0,01). Značajnost pH utvrđena je za svojstva dužine korijena i hipokotila (p=0,01 i p=0,05). Interakcija genotip x temperatura bila je značajna za sva proučavana svojstva (p=0,01 i p=0,05), dok je interakcija genotip x pH utvrđena za dužinu hipokotila (p=0,01). Dužina korijena bila je značajno niža kod kultivara Slavonka (2,16 cm) i značajno viša kod kultivara Stela (2,83 cm). Energija klijanja bila je značajno viša pri 20oC, dok je dužina hipokotila bila značajno niža pri istoj temperaturi. Dužina korijena i hipokotila bili su značajno viši kod pH razine 5,05. Rezultati ukazuju da interakcija genotipa i temperature u najvećoj mjeri utječe na najraniji porast lucerne. Premda je razina pH utjecala na rast klijanaca potrebna su dodatna istraživanja da bi se moglo procijeniti postoji li mogućnost izbora genotipova za sjetvu na tlima s različitim pH u stadiju klijanja sjemena.

Ključne riječi

lucerna; genotip; klijavost; pH; temperatura

Hrčak ID:

26060

URI

https://hrcak.srce.hr/26060

Datum izdavanja:

14.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.374 *