Drvna industrija, Vol. 73 No. 4, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drvind.2022.2137
Primjena Taguchijeve analize za optimizaciju procesa ekstrakcije drva na načelima zelene kemije
Ayben Kilic-Pekgözlü
orcid.org/0000-0002-3640-6198
; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Esra Ceylan
orcid.org/0000-0002-5336-4698
; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Ayhan Gencer
; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Rifat Kurt
orcid.org/0000-0002-7136-7665
; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Sažetak
U radu su istražene ekstraktivne tvari drva primorskog bora (Pinus pinaster) izolirane primjenom eutektičkog otapala (DES) na bazi kolin klorida. Pritom su primijenjene dvije eutektičke mješavine (ChCl: Et-Gly i ChCl: Urea, molarni omjer 1:2) i dvije metode ekstrakcije (vrućom vodom i uz primjenu ultrazvuka), pri temperaturi 40 i 60 °C i s vremenom ekstrakcije od 30 i 60 minuta, uz varijabilni odnos kruto – tekuće 1 : 10 i 1 : 20 g/mL. Za optimizaciju procesa ekstrakcije primijenjena je Taguchijeva analiza. Rezultati istraživanja pokazuju da se ekstraktivne tvari drva primorskog bora (Pinus pinaster) uglavnom sastoje od smolnih kiselina s dehidroabietinskom, abietinskom i izopimarnom kiselinom kao glavnim spojevima. Usto je utvrđen i utjecaj pojedinog parametra na efikasnost procesa ekstrakcije kako slijedi (rangirano od onoga s najvećim prema onome s najmanjim utjecajem): vrsta eutektičkog otapala > odnos kruto – tekuće > metoda ekstrakcije > temperatura ekstrakcije > vrijeme ekstrakcije. Na temelju analize dobivenih podataka određeni su optimalni parametri za ekstrakciju drva primorskog bora. To su: ekstrakcija vrućom vodom pri 60 °C, uz upotrebu etilen glikola i omjer kruto – tekuće 1:10 tijekom 60 minuta.
Ključne riječi
eutektička otapala; Pinus pinaster; smolne kiseline; kolin klorid; etilen glikol; urea; Taguchijeva analiza
Hrčak ID:
285719
URI
Datum izdavanja:
15.11.2022.
Posjeta: 1.093 *