Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2022.2137

Primjena Taguchijeve analize za optimizaciju procesa ekstrakcije drva na načelima zelene kemije

Ayben Kilic-Pekgözlü orcid id orcid.org/0000-0002-3640-6198 ; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Esra Ceylan orcid id orcid.org/0000-0002-5336-4698 ; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Ayhan Gencer ; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey
Rifat Kurt orcid id orcid.org/0000-0002-7136-7665 ; Bartın University, Forestry Faculty, Forest Industry Engineering, Bartın, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 693 Kb

str. 453-460

preuzimanja: 173

citiraj


Sažetak

U radu su istražene ekstraktivne tvari drva primorskog bora (Pinus pinaster) izolirane primjenom eutektičkog otapala (DES) na bazi kolin klorida. Pritom su primijenjene dvije eutektičke mješavine (ChCl: Et-Gly i ChCl: Urea, molarni omjer 1:2) i dvije metode ekstrakcije (vrućom vodom i uz primjenu ultrazvuka), pri temperaturi 40 i 60 °C i s vremenom ekstrakcije od 30 i 60 minuta, uz varijabilni odnos kruto – tekuće 1 : 10 i 1 : 20 g/mL. Za optimizaciju procesa ekstrakcije primijenjena je Taguchijeva analiza. Rezultati istraživanja pokazuju da se ekstraktivne tvari drva primorskog bora (Pinus pinaster) uglavnom sastoje od smolnih kiselina s dehidroabietinskom, abietinskom i izopimarnom kiselinom kao glavnim spojevima. Usto je utvrđen i utjecaj pojedinog parametra na efikasnost procesa ekstrakcije kako slijedi (rangirano od onoga s najvećim prema onome s najmanjim utjecajem): vrsta eutektičkog otapala > odnos kruto – tekuće > metoda ekstrakcije > temperatura ekstrakcije > vrijeme ekstrakcije. Na temelju analize dobivenih podataka određeni su optimalni parametri za ekstrakciju drva primorskog bora. To su: ekstrakcija vrućom vodom pri 60 °C, uz upotrebu etilen glikola i omjer kruto – tekuće 1:10 tijekom 60 minuta.

Ključne riječi

eutektička otapala; Pinus pinaster; smolne kiseline; kolin klorid; etilen glikol; urea; Taguchijeva analiza

Hrčak ID:

285719

URI

https://hrcak.srce.hr/285719

Datum izdavanja:

15.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 531 *