Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/k.64.1.1

Kvaliteta silaža kukuruza u Sisačko-moslavačkoj županiji

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Milan Bogičević ; student Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Pintić Pukec ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Križevci, Hrvatska
Andreja Babić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Križevci, Hrvatska
Ivica Vranić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Križevci, Hrvatska
Krešimir Krapinec ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Starčević ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mašek ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 125 Kb

str. 3-12

preuzimanja: 152

citiraj


Sažetak

Kukuruzna silaža (KS) je glavna energetska komponenta obroka u hranidbi goveda za meso i mlijeko. Cilj rada bio je utvrditi kvalitetu KS s područja Sisačko–moslavačke županije proizvedenih tijekom 2016. godine na deset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). Analizirano je 65 uzoraka KS na organoleptičke, fizikalne, kemijske i biološke parametre kvalitete. Boja analiziranih uzoraka KS se kretala od normalne i zelenkaste do tamno smeđe, a miris od mirisa po alkoholu i maslačnoj kiselini do mirisa po karamelu. Najzastupljenija je bila duljina sječke od 0,8-1,9 cm (55 % analiziranih uzoraka), a zatim od 0,4-0,8 cm (31 % analiziranih uzoraka). Proizvedene KS su u prosjeku imale sadržaj suhe tvari (ST) 378,31 g kg-1 svježeg uzorka, neutralnih detergent vlakana (NDV) 407,78 g kg-1 ST, pH vrijednost 4,37, sadržaj sirovih proteina (SP) 72,81 g kg-1 ST, sadržaj škroba 343,3 g kg-1 ST, sadržaj metaboličke energije (ME) 10,85 MJ kg-1 ST, neto energije laktacije (NEL ) 6,56 MJ kg-1 ST i probavljivost organske tvari (POT) 71,1 %. Od ukupno analiziranih uzoraka se u optimalnu kvalitetu KS prema sadržaju ST može svrstati 23 % KS, sadržaju SP 46 %, škroba 18 %, pH vrijednosti 23 % analiziranih uzoraka dok prema POT 0% analiziranih uzoraka. Zaključeno je da su analizirane KS proizvedene su od usjeva kukuruza siliranih u kasnijim fazama fenološke zrelosti od optimalne za proizvodnju KS visoke kvalitete. Nadalje, vrijednosti sadržaja ST, NDV, pH i škroba su veće, a vrijednosti sadržaja SP, ME, NEL i POT niže od vrijednosti utvrđenih ranijim monitorinzima kvalitete KS na OPG-ima kao i poželjnih vrijednosti za KS. Varijabilna kvaliteta proizvedenih KS ukazuje na primijenjenu različitu tehnologiju uzgoja i siliranja usjeva kukuruza u istim mikroklimatskim uvjetima.

Ključne riječi

kukuruzna silaža; kemijski sastav; NIR spektroskopija

Hrčak ID:

286154

URI

https://hrcak.srce.hr/286154

Datum izdavanja:

22.11.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 438 *