Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.56954/bg.17.1.4

Percepcija i recepcija glazbe kod mladih na području Trogira

Jelena Buble


Puni tekst: hrvatski pdf 560 Kb

str. 97-126

preuzimanja: 236

citiraj


Sažetak

Ovom radu, kao integralnom dijelu doktorske disertacije, namjera je bila istražiti jedan od aspekata glazbenog svijeta mladih na području grada Trogira – percepciju i recepciju glazbe.
U njemu je obuhvaćena građa prikupljena od prosinca 2004. do srpnja 2011. godine, u individualnim i skupnim razgovorima sa sto dvadeset i dvoje mladih kazivača u duljem razdoblju, kao i slušanje predloženih zvučnih zapisa.
Rad je koncipiran je u trima različitim cjelinama s obzirom na pojam glazbe – tradicijske, klasične i popularne, zato što su je sami kazivači bili skloni klasificirati upravo na taj način.
Cilj istraživanja bio je shvatiti što prisustvo glazbe u svakodnevnom životu znači mladim konzumentima, istražiti ustaljene stavove o istoj (uvjetno rečeno, predrasude i stereotipe o određenim vrstama glazbe) te ispitati u kojoj mjeri glazba oblikuje svakodnevni život kao simbolički entitet društva, prihvaćajući činjenicu da glazba može i ne mora biti umjetnost – kao saznanje koje nije a priori loše ili dobro,
Tematika je promatrana većinom iz antropološkog i etnomuzikološkog kuta, uz uvažavanje stavova suvremene estetike glazbe i muzikologije. Razlog tomu je činjenica da je suvremeni (mladi) čovjek, istovremeno sudionik više različitih glazbenih kultura, pri čemu se one mogu nesmetano preklapati i nadopunjavati i u skladu s vanjskim faktorima slijedom kojih su i nastale, formirati jedinstveni glazbeni svijet svojega nositelja, bilo da je riječ o pojedincu ili skupini.

Ključne riječi

grad Trogir, mladi, percepcija i recepcija glazbe, klasična glazba, tradicijska glazba, popularna glazba, etnomuzikološki pristup

Hrčak ID:

286811

URI

https://hrcak.srce.hr/286811

Datum izdavanja:

8.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 559 *