Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Analiza sadržaja Internet izdanja »Slobodne Dalmacije« o nacionalnim manjinama u razdoblju lipanj-prosinac 1999. i 2002.

Slobodan Bjelajac ; Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, Sveučilište u Splitu, Hrvatska
Neven Duvnjak ; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar - centar Split


Puni tekst: hrvatski pdf 6.113 Kb

str. 45-59

preuzimanja: 64

citiraj


Sažetak

Primjenom metode analize sadržaja, obrađeni su članci objavljeni na Internet izdanju splitskog dnevnika »Slobodna Dalmacija« u razdoblju lipanj-prosinac 1999. i 2002. godine, u kojima se spominju nacionalne manjine. Za analizu su odabrana tri dana u tjednu (ponedjeljak, četvrtak i subota), te rubrike »Novosti«, »Teme dana«, »Ekonomija«, »Kultura« i gradske rubrike Splita i Zadra. Pilot-istraživanjem je utvrđeno kako se članci u kojima se spominju nacionalne manjine uopće ne pojavljuju u rubrikama »Ekonomija«, »Kultura« i gradskim rubrika Splita i Zadra, pa je analiza sadržaja primijenjena na člancima objavljenim unutar cjelina »Novosti« i »Teme dana«. Pregledano je ukupno ~063 članaka, a manjine su se spominjale u 81 članku (3,9 posto). Kvantitativna i kvalitativna analiza pokazala je kako se članci o manjinama javljaju uglavnom unutar političkog konteksta, a najčešći povod njihovom objavljivanju je određeni politički događaj. Vrlo rijetko javljaju se tekstovi o svakodnevnom životu manjina, dok uopće nema napisa posvećenih kulturi i umjetnosti. Govor o nacionalnim manjinama je općenit i relativno su rijetki članci u kojima se govori o pojedinoj manjini. I tada je pristup reduciran na pripadnike srpske i talijanske zajednice, dok se Bošnjaci i Albanci spominju samo jednom. Ostale manjine nisu dobile prostor na Internet-stranicama »Slobodne Dalmacije« u istraživanom razdoblju. Nadalje, manjine se najčešće spominju usputno, u jednoj ili dvije rečenice, a način pisanja je jednostran i donekle unificiran. Prevladavaju tekstovi s - uvjetno rečeno - negativnim predznakom, dok se kao iznimke javljaju neutralno i pozitivno intonirani članci. Jednom riječju, politika dominira i u pristupu nacionalnim manjinama, potiskujući ostale teme vezane uz njihov život u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

analiza sadržaja; Internet-izdanje »Slobodne Dalmacije«; novinski članak; nacionalne manjine; kvantitativna i kvalitativna analiza

Hrčak ID:

286849

URI

https://hrcak.srce.hr/286849

Datum izdavanja:

30.9.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 206 *