Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.24.5.3

Stabilizacija guščje masti s antioksidansima i sinergistima

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Stela Jokić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska
Ivana Flanjak ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 287 Kb

str. 436-446

preuzimanja: 395

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade guščja mast podliježe oksidacijskom kvarenju. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih i sintetskih antioksidanasa te sinergista (ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola, propil galat, limunska kiselina, askorbinska kiselina, kofeinska kiselina, ružmarinska kiselina) na oksidacijsku stabilnost guščje masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa i sinergista, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja masti pri temperaturi 63 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da dodani antioksidansi i sinergisti uspješno stabiliziraju guščju mast, osim α-tokoferola. Od prirodnih antioksidanasa najveću antioksidacijsku aktivnost u guščjoj masti ima ekstrakt zelenog čaja. Postigao je najveću efikasnost zaštite od oksidacijskog kvarenja. Ekstrakt ružmarina u kombinaciji sa sinergistom pokazuje veću razinu zaštite masti od oksidacije u odnosu na čisti ekstrakt ružmarina. Dodatkom mješavine tokoferola postignuta je bolja stabilizacija masti u odnosu na ekstrakt kadulje. Sintetski antioksidans propil galat uspješno je povećao stabilnost guščje masti.

Ključne riječi

guščja mast; oksidacijska stabilnost; Schaal Oven test; antioksidansi; sinergisti

Hrčak ID:

285211

URI

https://hrcak.srce.hr/285211

Datum izdavanja:

14.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: talijanski španjolski njemački engleski

Posjeta: 1.674 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.