Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Promjene u sastavu masnih kiselina fosfolipida mozga i jetre štakora hranjenih nemasnom dijetom

Ivančica Delaš orcid id orcid.org/0000-0002-0954-2813 ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Šalata 3, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Milivoj Popović ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Šalata 3, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Tomislav Petrović ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Šalata 3, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Frane Delaš ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Davor Ivanković ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Šalata 3, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 160 Kb

str. 278-285

preuzimanja: 1.362

citiraj


Sažetak

Ovo je istraživanje provedeno da bi se utvrdio učinak nemasne dijete, deficitarne esencijalnim masnim kiselinama, na sastav masnih kiselina glicerofosfolipida mozga i jetre štakora. Poseban je interes usmjeren na stereokemijsku raspodjelu masnih kiselina vezanih na sn-1 i sn-2 položaj. Životinje su podijeljene u dvije skupine i hranjene kontrolnom ili nemasnom dijetom tijekom dva tjedna. Primjenom kromatografije na koloni i tankoslojne kromatografije iz ekstrakta ukupnih lipida mozga i jetre izdvojene su ove frakcije: fosfatidilkolin (PC), fosfatidiletanolamin (PE) i fosfatidilinozitol+fosfatidilserin (PI+PS). Fosfolipidne su frakcije obrađene fosfolipazom A2 i masne kiseline s položaja sn-1 i sn-2 odvojeno prevedene u metilne estere i analizirane plinskom kromatografijom. Kod životinja hranjenih nemasnom dijetom utvrđeno je povećanje udjela nezasićenih masnih kiselina na položaju sn-1 PI+PS frakcije jetre i mozga, te PE frakcije mozga. U ostalim frakcijama nisu nađene statistički značajne promjene omjera zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Analizom udjela pojedinih masnih kiselina u nekim frakcijama utvrđeno je statistički značajno smanjenje udjela palmitinske (PA, 16:0), stearinske (SA, 18:0) i nervonske (NA, 24:1n-9) kiseline i/ili značajno povećanje udjela eikozaenske (ENA, 20:1n-9), arahidonske (AA, 20:4n-6) i dokozaheksaenske (DHA, 22:6n-3) kiseline. Zaključeno je da se u glicerolipidima mozga i jetre štakora hranjenih nemasnom dijetom nedostatak esencijalnih masnih kiselina djelomično nadoknađuje endogenom sintezom nezasićenih masnih kiselina.

Ključne riječi

nemasna dijeta; fosfolipidi; jetra; mozak; štakor; fosfolipaza A2

Hrčak ID:

26377

URI

https://hrcak.srce.hr/26377

Datum izdavanja:

4.8.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.254 *