Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6

Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'

Ivana Vincek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 491 Kb

str. 58-64

preuzimanja: 244

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj glutationa na kemijski sastav i senzorna svojstva vina 'Pošip' pri čemu je njegova primjena provedena prije te tijekom primarne prerade grožđa. Uspoređivani su rezultati fizikalno kemijskog sastava vina , sadržaj otopljenog kisika i ukupnih fenola te parametara boje između kontrolnog uzorka te tretmana uz dodatak glutationa na svježe grožđe (GG) i mošt (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na topljivost kisika te nijansu i intenzitet boje u tretmanu GM, dok je najviša koncentracija ukupnih fenola bila u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem vina ´Pošip´ različitih tretmana nisu utvrđene značajne razlike u mirisu, okusu i općem dojmu.

Ključne riječi

'Pošip'; glutation; kisik; boja vina; ukupni fenoli

Hrčak ID:

285339

URI

https://hrcak.srce.hr/285339

Datum izdavanja:

14.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 854 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.