Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12
Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije
Marina Tomašević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Natka Ćurko
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lukić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Valentina Tuščić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Darko Preiner
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ana Jeromel
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 226 Kb
str. 114-121
preuzimanja: 276
citiraj
APA 6th Edition
Tomašević, M., Kovačević Ganić, K., Ćurko, N., Lukić, K., Jagatić Korenika, A., Tuščić, V., ... Jeromel, A. (2022). Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (5.), 114-121. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12
MLA 8th Edition
Tomašević, Marina, et al. "Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 5., 2022, str. 114-121. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Tomašević, Marina, Karin Kovačević Ganić, Natka Ćurko, Katarina Lukić, Ana-Marija Jagatić Korenika, Valentina Tuščić, Darko Preiner i Ana Jeromel. "Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 5. (2022): 114-121. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12
Harvard
Tomašević, M., et al. (2022). 'Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(5.), str. 114-121. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12
Vancouver
Tomašević M, Kovačević Ganić K, Ćurko N, Lukić K, Jagatić Korenika A, Tuščić V i sur. Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 21.11.2024.];45.(5.):114-121. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12
IEEE
M. Tomašević, et al., "Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 5., str. 114-121, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Sortni tioli su izrazito mirisni i poželjni spojevi arome koji doprinose mirisu vina aromama tropskog voća. Njihova koncentracija ovisi o brojnim čimbenicima, od ampelotehničkih i enoloških postupaka do uvjeta skladištenja. Sorta grožđa je jedan od najvažnijih čimbenika, pri čemu su utvrđene razlike i između samih klonova pojedine sorte. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj klonova sorte Pošip na koncentraciju sortnih tiola u vinima. Rezultati su pokazali značajne razlike između klonova pri čemu su najviše koncentracije utvrđene u vinu proizvedenom od klona POŠ-124. Dobiveni rezultati ističu klonsku selekciju kao važan korak u proizvodnji vina različitih stilova.
Ključne riječi
sortni tioli; Pošip; klonska selekcija; aroma vina
Hrčak ID:
285342
URI
https://hrcak.srce.hr/285342
Datum izdavanja:
14.10.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.024
*