Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.12

Sortni tioli u vinu Pošip: Utjecaj klonske selekcije

Marina Tomašević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Karin Kovačević Ganić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Natka Ćurko ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Katarina Lukić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ana-Marija Jagatić Korenika ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Valentina Tuščić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Darko Preiner ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Ana Jeromel ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 226 Kb

str. 114-121

preuzimanja: 276

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Sortni tioli su izrazito mirisni i poželjni spojevi arome koji doprinose mirisu vina aromama tropskog voća. Njihova koncentracija ovisi o brojnim čimbenicima, od ampelotehničkih i enoloških postupaka do uvjeta skladištenja. Sorta grožđa je jedan od najvažnijih čimbenika, pri čemu su utvrđene razlike i između samih klonova pojedine sorte. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj klonova sorte Pošip na koncentraciju sortnih tiola u vinima. Rezultati su pokazali značajne razlike između klonova pri čemu su najviše koncentracije utvrđene u vinu proizvedenom od klona POŠ-124. Dobiveni rezultati ističu klonsku selekciju kao važan korak u proizvodnji vina različitih stilova.

Ključne riječi

sortni tioli; Pošip; klonska selekcija; aroma vina

Hrčak ID:

285342

URI

https://hrcak.srce.hr/285342

Datum izdavanja:

14.10.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.024 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.