Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2
Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva
Ivan Širić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Hrvatska
Ivana Troskot Vugrenić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 226 Kb
str. 16-25
preuzimanja: 472
citiraj
APA 6th Edition
Širić, I. i Troskot Vugrenić, I. (2022). Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2
MLA 8th Edition
Širić, Ivan i Ivana Troskot Vugrenić. "Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Širić, Ivan i Ivana Troskot Vugrenić. "Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2
Harvard
Širić, I., i Troskot Vugrenić, I. (2022). 'Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2
Vancouver
Širić I, Troskot Vugrenić I. Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 21.11.2024.];45.(6.):16-25. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2
IEEE
I. Širić i I. Troskot Vugrenić, "Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 16-25, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Upotreba gljiva za jelo ima dugu tradiciju, a od davnina gljive su bile poznate kao poslastica, ali i kao lijek. Zapisi o upotrebi gljiva u prehrambene i ljekovite svrhe datiraju još od Hypokrata, grčkog liječnika. Gljive su jedan od važnijih sastojaka u tradicionalnoj medicini zbog svog ljekovitog potencijala i ljekovitih svojstava, a trenutačno su u fokusu brojnih istraživanja zbog svojih terapeutskih sposobnosti. Nutritivne prednosti gljiva prvenstveno su vidljive u značajnom izvoru esencijalnih bjelančevina, neprobavljivih ugljikohidrata, nezasićenih masti, minerala, kao i raznih vitamina koji su poboljšali njihovu potrošnju, a što je rezultiralo razvojem raznih prerađenih proizvoda od gljiva. Zapisi o nutritivnom, nutriceutskom i terapeutskom potencijalu gljiva i njihovoj upotrebi kao funkcionalnoj hrani ukazuju na ogroman potencijal bioaktivnih spojeva prisutnih u gljivama. Buduća istraživanja trebaju biti usmjerena na razvoj procesa prerade uz zadržavanje bioaktivnih komponenti gljiva i valorizaciju otpada koji nastaje tijekom prerade. Također, potrebno je unaprijediti mehanizme djelovanja bioaktivnih komponenti gljiva kako bi se utvrdile njihove različite uloge i funkcije u prevenciji i liječenju bolesti.
Ključne riječi
bioaktivne tvari; gljive; nutritivni sastav; prerada; zdravstvena dobrobit
Hrčak ID:
287450
URI
https://hrcak.srce.hr/287450
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.034
*