Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9

Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja

Vinko Krstanović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Kristina Habschied ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Tanja Mađerević-Pavetić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Snježana Keleković ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ana Domaćinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Krešimir Mastanjević orcid id orcid.org/0000-0002-2110-6141 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 725 Kb

str. 92-98

preuzimanja: 307

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Mikroorganizmi su neizbježno prisutni u ječmu, sladu, sladovini, a ponekad i u gotovom pivu. Uzročnici su brojnih problema u pivarskoj industriji. Mikrobna kolonizacija ječma javlja se već u polju tijekom vegetacijskog perioda ječma. Mikroflora na ječmu i od njega dobivenog slada utječe na brojne aspekte kvalitete samog proizvodnog procesa u sladarama i pivovarama i na kvalitetu gotovog piva. Osim toga, prisutnost mikrobne kontaminacije na ječmu rezultira stvaranjem antimikrobnih spojeva, čija prisutnost ukazuje na stres tijekom vegetacijskog perioda uzgoja ječma uzrokovanog mikrobnom kontaminacijom. Ako prežive proces kuhanja sladovine ovi spojevi mogu imat negativne ili pozitivne učinke na daljnji proces proizvodnje i na gotovo pivo. Nadalje mikroorganizmi prisutni na ječmu mogu i sami proizvoditi antimikrobne spojeve protiv drugih mikroorganizama koji također migu utjecati i na kvasac i na sam proces proizvodnje slad i piva. U ovom radu dan je osnovni pregled utjecaja mikroflore ječma na proces slada i kvalitete slada, proizvodnju sladovine i njezinu kvalitetu, proces vrenja i utjecaja na aktivnost pivarskog kvasca te na konačni proizvod, pivo.

Ključne riječi

ječam; slad; pivo; mikroflora; mikotoksini

Hrčak ID:

287457

URI

https://hrcak.srce.hr/287457

Datum izdavanja:

14.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.012 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.