Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11
Dorada i skladištenje krumpira
Ana Matin
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Karlo Špelić
orcid.org/0009-0009-0467-054X
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tajana Radić
; Hrvatska poljoprivredna komora, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Vašarević
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Božidar Matin
; Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 98 Kb
str. 110-115
preuzimanja: 333
citiraj
APA 6th Edition
Matin, A., Špelić, K., Radić, T., Vašarević, T. i Matin, B. (2022). Dorada i skladištenje krumpira. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11
MLA 8th Edition
Matin, Ana, et al. "Dorada i skladištenje krumpira." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Matin, Ana, Karlo Špelić, Tajana Radić, Tomislav Vašarević i Božidar Matin. "Dorada i skladištenje krumpira." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11
Harvard
Matin, A., et al. (2022). 'Dorada i skladištenje krumpira', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11
Vancouver
Matin A, Špelić K, Radić T, Vašarević T, Matin B. Dorada i skladištenje krumpira. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 22.12.2024.];45.(6.):110-115. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11
IEEE
A. Matin, K. Špelić, T. Radić, T. Vašarević i B. Matin, "Dorada i skladištenje krumpira", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 110-115, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Krumpir (Solanum tuberosum L.) je kroz povijest bio važan izvor hrane u svijetu. Kako bi se krumpir mogao koristiti kroz cijelu godinu potrebno je očuvati njegova fizikalna i kemijska svojstva doradom. U doradu krumpira pripada sušenje, čišćenje, sortiranje i preradu u gotove proizvode. Nakon berbe krumpira gomolji se čiste od zemlje i primjesa, dok zdravi i kvalitetno očišćeni gomolji odlaze na skladištenje. Krumpir se čuva u privremenim i stalnim skladištima na optimalnoj temperaturi skladištenja. Održavanjem optimalnih uvjeta u skladištima koji obuhvaćaju praćenje temperature, vlažnosti i sastava zraka smanjuju se gubici na najmanju moguću mjeru (oko 3,7 %), a gomolji održavaju i zadovoljavajuću kvalitetu. Slijedom navedenog, cilj ovog rada je utvrditi i dati pregled za najpovoljniji način dorade i skladištenja krumpira
Ključne riječi
krumpir; dorada; skladištenje
Hrčak ID:
287459
URI
https://hrcak.srce.hr/287459
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 986
*