Izvorni znanstveni članak
PROCJENA NEAKTIVNOSTI PROTUHRANJIVIH ČIMBENIKA OSJETLJIVIH NA TOPLINU U PUNOMASNOJ SOJI
É. Varga-Visi
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
Cs. Albert
; Sapientia – Hungarian University of Transylvania,Csíkszereda Campus, Szabadság tér 1., Csíkszereda, Romania
K. Lóki
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
J. Csapó
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, Guba S. u. 40., H-7400 Kaposvár
Sažetak
Redovita kontrola kakvoće primjerenosti toplinskog tretiranja punomasne soje zahtijeva primjenu brzih kemijskih metoda. U ovom radu primijenjeni su test aktivnosti inhibitora tripsina i test ureaze na uzorcima punomasne soje kuhane u pari pod pritiskom (tostirane) ili ekstrudirane na različitim temperaturama i brzinama. U slučaju tostiranja oba rezultata laboratorijskih ispitivanja su dokazala da je grijanje bilo primjereno, dok su u slučaju ekstrudiranja uzoraka oba testa dala različite rezultate. U slučaju određene temperature i vremenske kombinacije brzi i manje točan test ureaze potvrdio je da je toplinsko tretiranje postiglo svrhu dok su rezultati testa aktivnosti inhibitora tripsina pokazali da je razina inhibitora još uvijek visoka, a punomasna soja nedovoljno zagrijana.
Ključne riječi
punomasna soja; suho ekstrudiranje; tostiranje; aktivnost inhibitora tripsina; test ureaze
Hrčak ID:
26447
URI
Datum izdavanja:
16.10.2006.
Posjeta: 1.851 *