Izvorni znanstveni članak
ADTIVI LACTURE I MICROBOND U ISHRANI KRMAČA I PRASADI
Branislav Živković
; Institute for Animal husbandry, Belgrade-Zemun, Serbia
Russ Stanoylovic
; Cenzone Tech Europe Ltd, San Diego, SAD
Wladyslaw Migdal
; Akademia Rolnicza, Kraków, Poljska
Čedomir Radović
; Institute for Animal husbandry, Belgrade-Zemun, Serbia
Mihal Fabjan
; Institute for Animal husbandry, Belgrade-Zemun, Serbia
Olga Kosovac
; Institute for Animal husbandry, Belgrade-Zemun, Serbia
Mirjana Todorović-Joksić
; Faculty of Agriculture, Zemun, Serbia
Sažetak
Istraživani su učinci korištenja aditiva Lacture i Microbonda u ishrani suprasnih i krmača u laktaciji, kod prasadi na sisi i u uzgoju. S obzirom na naša pozitivna iskustva korištenja probiotika kod krmača, nazimica, prasadi i svinja u tovu, cilj ovoga rada, nastavka istraživanja ove problematike, je bio ispitati mogućnosti korištenja probiotika Lacture temeljenog na bakterijama mlijčnokiselinske fermentacije i Microbonda temeljenog na D-glukanima i klinoptilolitu u ishrani suprasnih i krmača u laktaciji, prasadi na sisi i u uzgoju. Ispitivanja su provedena na Eksperimentalnoj farmi svinja Instituta za stočarstvo, Beograd-Zemun u Srbiji. Dobiveni rezultati su pokazali da je uvođenje ispitivanih aditiva u koncentracijama od 0.1% u obrocima imalo pozitivne učinke izražene manjim gubicima tjelesne mase krmača u laktaciji, za 29.1%, kraćim razdobljem servisa za 0.56 dana, manjim gubicima, 4.71% prema 12.87%, kod prasadi na sisi, većim brojem, za 0,43 prasadi/leglo, odbijene prasadi, boljim prirastom, za 6.7%, povoljnijom konverzijom hrane, za 8.8%, kod prasadi u uzgoju, kao i ekonomskom opravdanošću korištenja ispitivanih aditiva u ishrani navedenih kategorija svinja.
U cjelini, dobiveni rezultati su pokazali da se preporučuje korištenje aditiva Lacture i Microbonda u ishrani krmača, prasadi na sisi i tijekom uzgoja.
Ključne riječi
dodaci Lacture i Microbond; krmače; prasad na sisi i odbijena prasad
Hrčak ID:
26474
URI
Datum izdavanja:
21.12.2006.
Posjeta: 1.543 *