Izvorni znanstveni članak
UČINAK POVEĆANIH KOLIČINA VITAMINA A U HRANI NA KOLIČINU I KAKVOĆU TRBUŠNE MASTI PILIĆA U TOVU
Nora Mas
; Faculty of Veterinary Medicine, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vlasta Šerman
; Faculty of Veterinary Medicine, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željko Mikulec
; Faculty of Veterinary Medicine, Unversity of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Istraživanje je provedeno na ukupno 280 pilića tovnih hibrida (Hybro) u dva istovjetna pokusa (4 skupine po 40, 4 skupine po 30 pili_a) sa svrhom da se odredi reproducibilnost podataka. Tijekom 42 dana tova istražen je učinak povećanih količina vitamina A u hrani na količinu i kakvoću trbušne
masti. Kontrolne skupine pili_a hranjene su komercijalnim starterom i finišerom koji je sadržavao standardnu količinu vitamina A (12.500 i 10.000 IU). Tri pokusne skupine pilića hranjene su starterom i finišerom iste hranidbene vrijednosti ali uz povećanu količinu vitamina A (25.000, 37.500, 50.000 IU u starteru i 20.000, 30.000 i 40.000 IU u finišeru). Mjerenje trbušne masti pili_a na kraju oba pokusa pokazalo je da povećane količine vitamina A u hrani značajno ne povećavaju (P<0,05) udio masti u ukupnoj tjelesnoj masi, uspoređeno s kontrolnom skupinom pilića. Rezultati određivanja kakvoće trbušne masti (peroksidni broj i stupanj kiselosti) također nisu ukazali na značajnost razlika (P<0,05) između kontrolnih i pokusnih skupina pilića.
Ključne riječi
hranidba; tov; vitamin A; trbušna mast; pilići
Hrčak ID:
26487
URI
Datum izdavanja:
21.12.2006.
Posjeta: 1.312 *