Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.32903/zs.68.1-2.8

OSIGURAVANJE PRISTUPAČNOSTI I INKLUZIVNOST U ISTRAŽIVANJIMA S OSOBAMA S INVALIDITETOM

Natalija Lisak Šegota ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 16.243 Kb

str. 125-146

preuzimanja: 144

citiraj


Sažetak

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda promiče, štiti i osigurava puno i ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom. Nadalje, zagovara slobodu izbora i donošenja odluka te aktivnog sudjelovanja osoba s invaliditetom u osiguravanju pristupačnosti i prilagodbi u okruženju te u istraživanjima koja se na njih odnose.
Rad donosi pregled teoretskih osnova aktivnog uključivanja i osiguravanja pristupačnosti koje proizlaze iz socijalnog modela invaliditeta i pristupa utemeljenog na ljudskim pravima. Također, usmjeren je na praktičnu primjenu navedenih pristupa konkretnim primjerima osiguravanja pristupačnosti i prilagodbi u istraživanjima te poštivanje principa aktivnog uključivanja osoba s invaliditetom u okviru inkluzivnih istraživanja.
Principi inkluzivnih istraživanju predstavljeni su objašnjenjem različitih uloga i razina uključenosti osoba s invaliditetom u istraživački proces. Pristupačan istraživački dizajn i osiguravanje prilagodbi podrazumijevaju konkretne primjere oblikovanja istraživačkog materijala, odgovarajući pristup i način komunikacije te potrebne pomoćne ili asistivne tehnologije za osobe ovisno o određenoj vrsti invaliditeta.
Vrste invaliditeta o kojima se govori u radu, a na koje se odnose prijedlozi za osiguravanje pritupačnosti i prilagodbi u istraživanju su: osobe s motoričkim poremećajem i kroničnim bolestima, osobe s oštećenjima vida i sluha, gluhoslijepe osobe, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s teškoćama učenja, osobe s ADHD poremećajem i osobe s poremećajem iz spektra autizma.
Predstavljajući principe pristupačnog i inkluzivnog istraživačkog dizajna, u radu se ukazuje na potrebu za određivanjem etičkih standarda u istraživanjima s osobama s invaliditetom uzimajući u obzir sve važne odrednice uključivanja osoba s invaliditetom u istraživački proces.
Etički standardi trebaju biti sastavni dio svih istraživanja koja uključuju osobe s invaliditetom ili se na njih odnose. Zaključno, u radu su dane i preporuke za buduća istraživanju na temu pristupačnosti i inkluzivnosti u istraživačkom procesu.

Ključne riječi

pristupačan istraživački dizajn; principi inkluzivnih istraživanja; osobe s invaliditetom

Hrčak ID:

289585

URI

https://hrcak.srce.hr/289585

Datum izdavanja:

30.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 535 *