Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UNOS MESA - VAŽNOST I PREPORUKE

Janez Salobir ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 147-158

preuzimanja: 1.386

citiraj


Sažetak

Cilj rada je dati pregled uloge mesa u prehrani ljudi. Rad je usmjeren na prilagodbu ljudi na svaku vrst hrane i hranidbenu vrijednost mesa te njegov doprinos zadovoljavanju hranidbenih potreba. Opisan je utjecaj uzimanja mesa na pojavu nekih bolesti te činjenicu da je preispitivanje epidemioloških podataka pokazalo da se veći rizik za rak pogrešno pripisuje visokom unošenju mesa; rizik je daleko više povezan s niskim unošenjem voća i povrća te drugim rizičnim čimbenicima načina života. Na kraju je pregled današnjih preporuka u vezi s uzimanjem mesa. Zbog svoje visoke hranidbene vrijednosti meso zadržava važnu ulogu u razumnoj prehrani ljudi.

Ključne riječi

unos mesa; razvoj; hranidbene potrebe; zdravlje; preporuke

Hrčak ID:

26523

URI

https://hrcak.srce.hr/26523

Datum izdavanja:

28.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.647 *