Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Slovenija, NATO i EU u svjetlu sigurnosnog partnerstva

Anton Grizold ; Fakulteta za družbene vede u Ljubljani, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 5.481 Kb

str. 16-29

preuzimanja: 87

citiraj


Sažetak

Slovenija je kao mlada država vrlo brzo spoznala daje sigurnost stvarno otvoreni koncept, odnosno da se problem sigurnosti zapravo odnosi na pojave koje su duboko ukorijenjene u strukture politike i ekonomije.
Gledajući s aspekta neprestano mijenjajućega međunarodnog sigurnosnog okruženja, kooperativni pristup u osiguravanju sigurnosti postaje osnovno načelo uspješne obrane suvremenih društava. Odaziv na izazove sigurnosti u 21. stoljeću može biti uspješan samo uspostavljanjem sinergije različitih mjera s različitim faktorima na nacionalnom nivou te u okviru međunarodne zajednice.
Slovenija je stupila u NATO u času transformacije organizacije u kolektivnu obrambenu zajednicu sa širim i dubljim razumijevanjem sigurnosti; i u EU koja je u godini 2003. počela svoju prvu nezavisnu vojnu operaciju u Africi te ustrajno napreduje na području zajedničke sigurnosne i obrambene politike. To svakako utječe na slovensko razumijevanje sigurnosti i percepciju potencijalnih prijetnji. Ujedno će to utjecati i na to kako će Slovenija napredovati i uspostaviti samu sebe kao članicu EU i NATO-a.

Ključne riječi

nacionalna sigurnost; međunarodno sigurnosno okruženje; Slovenija; NATO; EU; postmoderne prijetnje; vojne operacije i misije; europska sigurnosna strategija

Hrčak ID:

290198

URI

https://hrcak.srce.hr/290198

Datum izdavanja:

15.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 253 *