Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Crna Gora i Partnerstvo za mir

Mehmedin Tahirović ; Uprava policije Crne Gore, Crna Gora


Puni tekst: hrvatski pdf 7.668 Kb

str. 53-70

preuzimanja: 54

citiraj


Sažetak

Za razliku od bivših jugoslavenskih republika koje su do svoje suverenosti došle uglavnom putem vojnih sukoba, Crna Gora je potpunu nezavisnost ostvarila na demokratski način. Taj put je bio duži, ali je pokazatelj da se i na tradicionalno nestabilnom Balkanu, na osnovama i principima zapadne demokracije mogu i najosjetljivija pitanja rješavati mirnim putem. Upravo ta specifičnost Crne Gore s aspekta teorije i prakse međunarodnih odnosa zahtijeva poseban pristup u pronalaženju adekvatnih rješenja njezinog sudjelovanja u aktivnostima Partnerstva za mir.
Vrlo je važno kroz cjelovitu analizu sagledati specifičnosti, probleme, potrebe, mogućnosti i prioritete s kojima se Crna Gora susreće u trenutku pristupanja u Program. Kroz sagledavanje ključnih mehanizama, Vijeća euroatlantskog partnerstva i Individualnog odnosa Partnera sa Savezom, mogu se odabrati adekvatni oblici suradnje i načini zajedničkih aktivnosti kako sa Saveznicima tako i s Partnerima.
Osnovni geografski, demografski, privredni i ostali resursi pokazatelji su koji bitno opredjeljuju angažiranje Crne Gore u Partnerstvu za mir. Na osnovu ovih činjenica, mogu se opredijeliti realni oblici suradnje i angažiranja njenih potencijala u zajedničkim aktivnostima sa Saveznicima i Partnerima. Također se mogu uočiti prioriteti koje je neophodno poduzeti kako bi proces Partnerstva nesmetana započeo i stvorile stabilne pretpostavke za kvalitetno djelovanje i doprinos u rješavanju zajedničkih sigurnosnih problema.

Ključne riječi

Crna Gora; Partnerstvo za mir; pristupanje; suradnja; sigurnosni problemi

Hrčak ID:

291185

URI

https://hrcak.srce.hr/291185

Datum izdavanja:

12.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 201 *