Izvorni znanstveni članak
Utjecaj uvjeta vrenja na kakvoću rakije od šljive cv Elena (Prunus domestica L.)
Pavica Tupajić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marko Boljat
Jasmina Družić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Provedena su usporedna istraživanja kemijskog sastava i senzornih svojstva šljivovica proizvedenih klasičnim postupkom destilacije od masulja šljive kultivara Elena prevrelog uz epifitnu mikrofloru i uz dodatak selekcioniranog kvasca. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, viših alkohola, ukupnih hlapivih estera, etil-acetata, etil-laktata, acetaldehida i ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne (p<0,01) razlike u koncentracijama viših alkohola. Provedenim senzornim ocjenjivanjem višu je ocjenu za ukupnu kakvoću dobila šljivovica proizvedena od masulja prevrelog uz dodani selekcionirani kvasac.
Ključne riječi
šljivovica; metanol; vrenje; viši alkoholi
Hrčak ID:
26629
URI
Datum izdavanja:
15.6.2007.
Posjeta: 3.692 *