Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka

Sandra Voća ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Čmelik ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
I. Crnčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zoran Šindrak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 418 Kb

str. 41-48

preuzimanja: 2.442

citiraj


Sažetak

Jabučni ocat je prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav i sočan plod sorata jabuke sa većim sadržajem šećera.
Proizvodnja jabučnog octa sve je češća na poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. U posljednje vrijeme proizvodnja jabuka se povećava, a time i ukupna količina prerađevina. Cilj ovog istraživanja je određivanje kakvoće prirodnog octa od jabuka sorti Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćena je octena fermentacija jabučnih vina uz određivanje ukupne kiselosti i vrijednosti pH. U octu s većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold utvrđene su veće količine octene kiseline. Sorta Idared pogodna je za proizvodnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, jer sama ne postiže trgovačku jačinu octa.

Ključne riječi

jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; octena fermentacija

Hrčak ID:

26630

URI

https://hrcak.srce.hr/26630

Datum izdavanja:

15.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.290 *