Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Patentne citatne analize u evaluaciji sveučilišta

Filip Horvat orcid id orcid.org/0000-0002-5043-4558 ; Građevinski fakultet, Sveučilište u Rijeci
Merien Hadrović orcid id orcid.org/0000-0002-2743-949X ; Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek
Ivana Turk orcid id orcid.org/0000-0001-6909-041X ; Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 380 Kb

str. 243-262

preuzimanja: 93

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada prikazati razvoj patentnih citatnih analiza i predstaviti mogućnosti njihove primjene u evaluaciji sveučilišta uz bibliometrijske analize.

Pristup/metodologija/dizajn. Prikazan je povijesni razvoj i primjena patentnih citatnih analiza. U drugom dijelu rada izvršena je usporedba hrvatskih, regionalnih i vodećih EU-sveučilišta prema prosjeku patentnih citata na 1000 radova i prosječnoj citiranosti po radu. Za analizu je korišten Scopusov bibliometrijski alat SciVal.

Rezultati. Rad prikazuje primjere citatnih analiza pomoću kojih se uspoređuje patentna citiranost hrvatskih sveučilišta sa sveučilištima u regiji i vodećim sveučilištima iz Europske Unije. Rad analizira patentnu citiranost najvećih hrvatskih sveučilišta: Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Osijeku, kao i patentnu citiranost navedenih sveučilišta prema različitim područjima znanosti. Istražena je citiranost radova pojedinih hrvatskih sveučilišta citiranih u patentima, kao i omjer međunarodne suradnje u radovima citiranim u patentima prema ostalim citiranim radovima promatranih hrvatskih sveučilišta.

Ograničenja. Ograničenje je nedostatak postojećih istraživanja patentnih pokazatelja u Hrvatskoj. Iako patentni citati ukazuju na povezanost sveučilišta i industrijskog sektora, za dubinsku analizu transfera znanja i tehnologije potrebno je koristiti i dodatne indikatore kao što su broj ugovora koje sveučilišta imaju s industrijom, broj konferencija u suradnji s industrijom, broj licenci, spin-off Tvrtki sveučilišta i sl.

Originalnost/vrijednost. Upravo zbog nedostatka relevantne suvremene literature, kao i izvorno hrvatskih radova s ovom temom, smatramo da je važno osvijestiti ulogu kako citatnih analiza tako i patenta, kao i patentometrije u evaluaciji sveučilišta i njihovom daljnjem razvoju, kao i napredovanju sveučilišnog kadra.

Ključne riječi

citatne analize; evaluacija sveučilišta; patenti; patentometrija

Hrčak ID:

291766

URI

https://hrcak.srce.hr/291766

Datum izdavanja:

30.12.2022.

Posjeta: 262 *