Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRIRODNO VALJENJE DOMAĆE PERADI

M. Ostović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Ž. Pavičić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
T. Balenović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Anamaria Ekert Kabalin ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 193 Kb

str. 335-344

preuzimanja: 6.269

citiraj


Sažetak

Prirodno inkubiranje jaja domaće peradi podrazumijeva nasađivanje određenog broja jaja pojedine vrste peradi pod raskvocalu jedinku iste ili druge vrste peradi. Ovisno o vrsti, inkubiranje jaja traje različito dugo. Podmladak se najčešće vali u proljetnim i ljetnim mjesecima, optimalnom vremenu valjenja. Izbor kvočke, kvaliteta te broj jaja, koji će se staviti pod kvočku, preduvjet su svakog uspješnog inkubiranja. Smještajni uvjeti, hranidba, te postupak s kvočkama tijekom inkubiranja jaja utjecat će na konačne proizvodne rezultate. Prirodno valjenje danas jedino prakticiraju rijetka seoska domaćinstva, uzgajivači ukrasnih pasmina peradi i hobisti, te se provodi i s ciljem oplemenjivanja pasmina za proizvodnju kvalitetnijeg i otpornijeg podmladka.

Ključne riječi

domaća perad; jaja; prirodno valjenje; podmladak

Hrčak ID:

26708

URI

https://hrcak.srce.hr/26708

Datum izdavanja:

15.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.373 *