Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.3935/ljsr.v29i2.463

DOBITI DRUŠTVENO KORISNOG UČENJA IZ PERSPEKTIVE BUDUĆIH SOCIJALNIH RADNIKA

Marijana Majdak ; Studijski centar socijalnog rada, Pravni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Koraljka Modić Stanke orcid id orcid.org/0000-0002-3085-9348 ; Studijski centar socijalnog rada, Pravni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 519 Kb

str. 285-303

preuzimanja: 214

citiraj


Sažetak

Društveno korisno učenje (DKU) inovativna je metoda bazirana na iskustvenom učenju čijom je implementacijom u obrazovni sustav moguće ostvariti brojne dobrobiti za akademsku i društvenu zajednicu. Cilj istraživanja prikazanog ovim radom bio je ispitati percipirane dobiti DKU-a kod studenata socijalnog rada (N = 23) uslijed pilot-provedbe izbornog DKU kolegija na prvoj godini studija. Postavljena su tri istraživačka pitanja vezana uz studentsku percepciju dobitaka od sudjelovanja u projektima DKU-a za različite aktere u projektu, samoprocjenu zadovoljstva pojedinim elementima DKU-a te prijedloge za unaprjeđenje kolegija.
Istraživačka pitanja razrađena su u anketi primijenjenoj po završetku kolegija; odgovori na pitanja otvorenog tipa obrađeni su metodom kvalitativne analize sadržaja, a odgovori na pitanja zatvorenog tipa kvantitativnom analizom podataka. Prema rezultatima, studenti prvenstveno prepoznaju brojne dobiti DKU-a za njih same na osobnoj i profesionalnoj razini, ali percipiraju i niz dobiti za korisnike, udruge i širu zajednicu. Nadalje, studenti su jako zadovoljni različitim elementima DKU-a te smatraju da im je omogućilo bolje upoznavanje prakse socijalnog rada. I, konačno, studenti predlažu (još) veći naglasak na pripremi i osmišljavanju projekata te na radu u udruzi/zajednici, kao i više refleksija usmenim putem. Rezultati govore u prilog povećanju kvota na DKU kolegiju i/ili implementaciji DKU-a na više kolegija na početku studija.

Ključne riječi

projekti društveno korisnog učenja; studenti socijalnog rada; dobiti; zadovoljstvo; refleksija

Hrčak ID:

292632

URI

https://hrcak.srce.hr/292632

Datum izdavanja:

31.1.2023.

Posjeta: 493 *