Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ KULTURE KVASCA (SACCHAROMYCES CEREVISIAE) NA PROIZVODNE REZULTATE JANJADI U TOVU HRANJENE OBROKOM S MLJEVENIM ILI CIJELIM ŽITARICAMA

Tomislav Mašek ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Mikulec ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Valpotić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Snježana Pahović ; Veterinarska stanica Poreč, Poreč, Hrvatska
Bojan Stipetić ; Farma ovaca "Lipovica", Popovača, Hrvatska
Davor Perkić ; Kušić promet d.o.o., Sv. Ivan Zelina, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 75 Kb

str. 179-187

preuzimanja: 968

citiraj


Sažetak

Provedena su dva paralelna pokusa kako bi se istražio učinak kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi. Prvi pokus proveden na četrdeset križane janjadi (istočno frizijska X istarska) odbijene pri prosječnoj masi od 12.84 kg i drugi na četrdeset janjadi solčavsko-jezerske pasmine odbijene pri prosječnoj masi od 17.83 kg. U oba eksperimenta životinje su bile podijeljene na kontrolnu skupinu i pokusnu skupinu koja je dobivala 4 g kulture kvasca po životinji dnevno. Kemijski sastav obroka bio je isti za sve pokusne skupine. Obrok se sastojao od sijena i krmne smjese koja je sadržavala: kukuruz (52.5%), sojinu sačmu (17.5%), ječam (15%), pšenično stočno brašno (6%) i brašno lucerne (4%). U pokusu 1 su sve žitarice u obroku bile mljevene, dok u pokusu 2, 50% kukuruza i ječma nije bilo mljeveno. U pokusu s mljevenim žitaricama dodatak kulture kvasca značajno je poboljšao tjelesne mase, dnevne priraste kao i konverziju krmne smjese (P<0.05). U pokusu s cijelim žitaricama dodavanje kulture kvasca nije imalo značajan utjecaj na tjelesne mase, dnevne priraste i završnu masu (P>0.05). Dodavanje kvasca nije imalo značajan utjecaj na randman trupa ni u jednom pokusu (P>0.05). Na osnovi rezultata postoji opravdanost upotrebe kulture kvasca u tovu janjadi s tim da uspješnost primjene ovisi o obradi žitarica.

Ključne riječi

žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati

Hrčak ID:

26791

URI

https://hrcak.srce.hr/26791

Datum izdavanja:

4.9.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.960 *