Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DODATAK POLIETILENGLIKOLA I ENERGIJE POVEĆAVA KONZUMIRANJE SREDOZEMNIH GRMOVA ZA OVCE I KOZE

Jozo Rogošić ; Department of Ecology, Agronomy and Aquaculture, University of Zadar, Zadar, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 78 Kb

str. 255-263

preuzimanja: 576

citiraj


Sažetak

Sredozemna makija je grmoliki tip vegetacije koja osigurava važno obitavalište za divlje i domaće životinje. Premda je većina grmova makije hranjiva, uglavnom je opterećena sekundarnim metabolitima koji im dodatno smanjuju hranjivu vrijednost. U četiri pokusa proučavan je učinak polietilenglikola (PEG) i različitog broja sredozemnih grmova ponuđenih na konzumiranje ovcama i kozama. U prvom je pokusu ponuđeno 6, u drugom 3, u trećem 2 i u četvrtom jedan grm. Pokusi su provedeni s 12 ovaca i 12 koza (6 PEG-skupina i 6 kontrolna-skupina). U prvom pokusu koze su pojele više biomase grmova nego ovce (60.7 nasuprot 45.9 ± 2.6 g/kg BW). Utvrđen je trend (P=0.08) u pravcu pozitivnog učinka PEG-a na ukupno konzumiranje grmova, s time da su PEG-om prihranjivane životinje konzumirale ukupno više grmova nego kontrolna skupina životinja (56.7 nasuprot 50.0 ± 2.6 g/kg BW). U pokusu 2, obje vrste životinja pokazuju numeričko opadanje ukupno konzumiranih grmova sa ili bez prihranjivanja PEG-om. Ovce prihranjivane PEG-om pojele su više (P=0.002) ukupnih grmova nego kontrolna skupina, ali taj učinak nije utvrđen za koze. U pokusu 3, dodavani PEG imao je pozitivan učinak (P<0.001) na ukupno konzumiranje grmova za obje vrste životinja (ovce i koze) kada su im ponuđena samo 2 grma niže palatabilnosti (Arbutus unedo i Pistacia lentiscus). U pokusu 4, dodavani PEG imao je izrazito pozitivan učinak (P<0.001) na konzumiranje Pistacia lentiscus za ovce i koze. PEG-om prihranjivane koze pojele su više Pistacia lentiscus (39.6 g/kg BW) nego PEG-om prihranjivane ovce (28.1 g/kg BW), dok su kontrolne skupine ovaca i koza pojele približnu količinu (12.2 odnosno 15.3 g/kg BW). Naša istraživanja pokazuju da biokemijska raznolikost igra važnu ulogu u odabiru obroka za herbivore, omogućujući životinjama bolje zadovoljavanje hranidbenih potreba i izbjegavanje trovanja. Nadalje, kako se broj grmova u obroku smanjivao, učinak PEG-a na konzumiranje grmova se povećavao. PEG ima veći utjecaj na ovce
nego na koze, a najveći utjecaj na ovce i koze ostvaruje kada im je ponuđen samo jedan ili dva grma.

Ključne riječi

Sredozemni grmovi; biološka raznolikost; ovce; koze; odabir obroka; sekundarni metaboliti; polietilen glikol

Hrčak ID:

26801

URI

https://hrcak.srce.hr/26801

Datum izdavanja:

15.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.763 *