Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

NEKI KORISNI UČINCI ANTINUTRITIVNIH SASTOJAKA MAHUNARKI

Dorota Jamroz ; Department of Animal Nutrition and Feed Quality, Wroclaw, University of Environmental and Life Sciences, Poland
Janusz Kubizna ; Department of Animal Nutrition and Feed Quality, Wroclaw, University of Environmental and Life Sciences, Poland


Puni tekst: hrvatski pdf 218 Kb

str. 317-346

preuzimanja: 1.495

citiraj


Sažetak

Leguminoze su važan izvor hrane za široku populaciju životinja na svijetu. Obilježava ih visoka razina vrijednih mineralnih tvari, ali prije svega one predstavljaju važan izvor bjelančevina. Neke dijelove leguminoza konzumiraju i ljudi i posebno su važne u područjima gdje je konzumacija životinjskih bjelančevina iz različitih razloga ograničena. Osim dobre vrijednosti kao hrane ili krme, leguminoze su također izvor različitih štetnih (toksičnih) tvari. Treba uzeti u obzir da su sjemenke najotrovniji dijelovi biljke. Svrha ovog članka je pokazati neke, potencijalno štetne tvari, uključene u leguminoze, mogu ispoljiti povoljne učinke u hranidbi životinja.

Ključne riječi

mahunarke; antinutritivni sastojci; kemijski sastav; kultivari

Hrčak ID:

26818

URI

https://hrcak.srce.hr/26818

Datum izdavanja:

25.1.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.636 *