Pregledni rad
NEKI KORISNI UČINCI ANTINUTRITIVNIH SASTOJAKA MAHUNARKI
Dorota Jamroz
; Department of Animal Nutrition and Feed Quality, Wroclaw, University of Environmental and Life Sciences, Poland
Janusz Kubizna
; Department of Animal Nutrition and Feed Quality, Wroclaw, University of Environmental and Life Sciences, Poland
Sažetak
Leguminoze su važan izvor hrane za široku populaciju životinja na svijetu. Obilježava ih visoka razina vrijednih mineralnih tvari, ali prije svega one predstavljaju važan izvor bjelančevina. Neke dijelove leguminoza konzumiraju i ljudi i posebno su važne u područjima gdje je konzumacija životinjskih bjelančevina iz različitih razloga ograničena. Osim dobre vrijednosti kao hrane ili krme, leguminoze su također izvor različitih štetnih (toksičnih) tvari. Treba uzeti u obzir da su sjemenke najotrovniji dijelovi biljke. Svrha ovog članka je pokazati neke, potencijalno štetne tvari, uključene u leguminoze, mogu ispoljiti povoljne učinke u hranidbi životinja.
Ključne riječi
mahunarke; antinutritivni sastojci; kemijski sastav; kultivari
Hrčak ID:
26818
URI
Datum izdavanja:
25.1.2008.
Posjeta: 2.636 *