Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.25234/pv/22916

SUKOBI INTERESA IZMEĐU LOKALNIH SAMOUPRAVA I SREDIŠNJEG ZAKONODAVSTVA – KOLIKA JE FINANCIJSKA NEOVISNOST LOKALNE SAMOUPRAVE

Zsolt Pfeffer ; docent Pravnog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, 48-as Square 1, H-7622 Pécs, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 219 Kb

str. 159-181

preuzimanja: 112

citiraj


Sažetak

Prava i odgovornosti lokalnih vlasti definira središnja zakonodavna vlast, u skladu s pravili- ma, tradicijom, institucijama ustavnog i upravnog prava određene zemlje. Za obavljanje javnih dužnosti potrebna su financijska sredstva, prihodi i bogatstvo. Povrh toga, potrebno je osig- urati pravo raspolaganja, financijsku i ekonomsku autonomiju, kao i mogućnost ostvarivanja subvencija iz državnog proračuna. Omjer i jamstvo prihoda također su važni jer autonomija lokalnih vlasti koja ovisi o središnjim subvencijama može biti upitna. Od primarne je važnosti utvrditi granice autonomije, zaštićene raznim ustavnim odredbama i međunarodnim pravnim dokumentima, kako zakonodavac može kontrolirati porezni zakon, ulaziti u transakcije koje stvaraju dugovanja ili kako ostvariti financiranje iz različitih izvora financiranja lokalnih vlasti. Središnje povlačenje i preraspodjela sredstava mogu potaknuti pitanje solidarnos- ti lokalnih vlasti. Nadalje, postavlja se i pitanje u kojoj se mjeri mogu ograničiti imovina i prihodi lokalnih samouprava. Praksa raznih ustavnih sudova i vrhovnih sudova (američko, francusko, njemačko i mađarsko pravosuđe) ukazuje da prava i ovlasti lokalnih samouprava nisu neograničene. Međutim, lokalne samouprave moraju pribaviti učinkovitu zaštitu, ali u konačnici država određuje sadržaj i okvir važećih pravnih propisa za lokalne samouprave. Sto- ga, unutar ustavnog okvira, središnje zakonodavno tijelo ima priliku intervenirati u zaštićenu autonomiju povlačenjem ili preraspodjelom prihoda, imovine ili subvencija.
U istraživanju se primjenjuje metoda financijske i upravno-pravne analize i usporedba pra- va. Osim međunarodnih, ustavnih i zakonskih (američkih, njemačkih, francuskih, mađar- skih) propisa u radu se prikazuje i temeljne karakteristike financijske autonomije lokalne samouprave na temelju načela razrađenih u različitim elementima odluka Vrhovnog suda i Ustavnog suda, kao i ograničenja s kojima se navedena autonomija suočava kao rezultat odluka središnjeg zakonodavnog tijela. Predmet istraživanja je financijska autonomija jed- inica lokalne samouprave i njezina zakonska ograničenja koja ukazuju na to da autonomi- ja, nažalost, ne može biti neograničena. Lokalno oporezivanje, vlastiti prihodi i subvencije doista mogu pružiti odgovarajuće temelje za neovisno upravljanje lokalnom samoupravom. Međutim, budući da se lokalne samouprave moraju prilagoditi središnjem državnom sustavu javne uprave i javnih financija, središnje zakonodavstvo može donositi odluke koje nepovoljno utječu na njihove prihode, proračune i imovinu.

Ključne riječi

javna uprava; lokalna samouprava; javne financije; općinska autonomija; lokalni porezi

Hrčak ID:

294142

URI

https://hrcak.srce.hr/294142

Datum izdavanja:

31.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 382 *