Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Specifičnosti očevida prometnih nesreća u kojima je sporno tko je upravljao vozilom

Mile Klanac orcid id orcid.org/0009-0002-1146-9966 ; Policijska škola "Josip Jović", Policijska akademija, MUP RH, Zagreb, Hrvatska
Slađana Mijić ; Policijska škola "Josip Jović", Policijska akademija, MUP RH, Zagreb, Hrvatska
Matija Knežević


Puni tekst: hrvatski pdf 3.346 Kb

str. 459-485

preuzimanja: 493

citiraj


Sažetak

Prometne nesreće u kojima su sudjelovala vozila s više osoba, od kojih su neke ispale iz vozila ili napustile mjesto događaja prije obavljenog očevida, vrlo su specifične. Mjesto događaja obično je izmijenjeno uslijed pružanja pomoći ozlijeđenima, pa i na način da su vozila dodatno deformirana tehničkim zahvatima, rezanjem lima i sl., radi pristupanja i pružanja pomoći stradalim sudionicima prometne nesreće. Očevid, kao i cijelo kriminalističko istraživanje događaja, postaje složenije ako su vatrogasne i ekipe hitne medicinske pomoći stigle i postupale prije dolaska policije.
U takvim slučajevima ključno je odgovoriti na pitanja o tome tko je upravljao vozilom i pod kojim okolnostima. Nerijetko se krivica prebacuje na one osobe koje su u nesreći smrtno stradale ili napustile mjesto događaja. U članku se detaljno elaboriraju i fotografski dokumentiraju načela obavljanja očevida i općenito kriminalističkog istraživanja pri odgovaranju na ta ključna pitanja.

Ključne riječi

vozač, vozilo, udarni impuls, kontaktne točke, kontaktni tragovi, biološki tragovi, ozljede

Hrčak ID:

294776

URI

https://hrcak.srce.hr/294776

Datum izdavanja:

1.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 875 *