Izvorni znanstveni članak
DJELOTVORNOST PROBIOTSKOG PRIPRAVKA „PROBIOS 2B“ U HRANIDBI JARADI
Zvonko Antunović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Marcela Šperanda
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Đuro Senčić
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Matija Domaćinović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanje je provedeno s 30 jaradi, pasmine francuska alpina, po odbiću, u dobi od 70 do 110 dana, podijeljeno u dvije skupine. Osnovica obroka jaradi bilo je sijeno lucerne i smjesa koncentriranih krmiva (kukuruz - 50%, pšenica - 25%, sojina sačma - 15%, pšenične posije 8%) uz dodatak stočne krede od 2%. Hranidba je bila po volji. Jarad kontrolne i pokusne skupine hranjena je istim obrokom, uz dodatak 0,1% probiotika Bioplus 2B (Bacillus licheniformis i Bacillus subtilis). Analizirajući tjelesne mase jaradi vidljivo je da je na kraju pokusa jarad pokusne skupine imala značajno (P<0,05) više tjelesne mase u odnosu na jarad kontrolne skupine (22,20kg:21,54 kg). Dnevni prirasti jaradi obje skupine nisu se značajno razlikovali, iako je vidljivo da je jarad pokusne skupine imala veće dnevne priraste u usporedbi s jaradi kontrolne skupine (151,38 g:140,27 g). Eksterijerne mjere jaradi pokusne skupine (tjelesne mjere i indeksi anamorfizma, tjelesnih proporcija i tjelesne kondicije) nisu se značajno razlikovale od jaradi kontrolne skupine. U krvnom serumu jaradi pokusne skupine utvrđene su značajno (P<0,05) niže koncentracije ureje i triglicerida u odnosu na kontrolnu skupinu. Ove promjene, uz utvrđene nešto niže koncentracije glukoze i kolesterola, ukazuju na umjeren porast metaboličke aktivnosti u jaradi pokusne skupine, na što upućuju i proizvodni pokazatelji jaradi.
Ključne riječi
jarad; probiotik; proizvodna i eksterijerna svojstva; krv
Hrčak ID:
27001
URI
Datum izdavanja:
12.5.2008.
Posjeta: 1.345 *