Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/pc.26.1-4.5
Utjecaj vegetativnih podloga različite bujnosti na kvalitetu ploda trešnje sorte Lapins
Zlatko Čmelik
orcid.org/0009-0008-1532-6229
; Zagreb, Hrvatska
Ivo Miljković
; Zagreb, Hrvatska
Sažetak
U pokusu je bila trešnja sorte Lapins cijepljena na šest podloga različite bujnosti (: F12/1, Maxma 14, PiKu 1, Gisela 5, Weiroot 13 and Weiroot 158). Voćnjak je bio u punoj rodnosti (8 godina nakon sadnje) a posađen je na razmaku 5 x 3,5 m. Voćnjak nije navodnjavan. Uzorci su analizirani u punoj zrelosti. Istraživanje je pokazalo značajan utjecaj na gotovo sve parametre kakvoće ploda. Najkrupniji plodovi su bili na podlozi F12/1 i Gisela 5. Pokazatelji boje kožice i mesa su relativno malo ovisili o podlozi. U kemijskom sastavu veće razlike očitovale su se u topivoj suhoj tvari, pri čemu je veća bila W13 i PiKu 1 kod kojih je i sadržaj C vitamina bio veći. Najveće razlike očitovale su se u sadržaju fenola (199,0 mg/kg na podlozi PiKu 1, a 68,3 na podlozi W158) te u sadržaju neflavanoida (231,7 mg/kg na podlozi PiKu 1, a 119,5 mg/kg na podlozi F12/1).
Ključne riječi
trešnja; podloga; kakvoća ploda
Hrčak ID:
295742
URI
Datum izdavanja:
2.3.2023.
Posjeta: 809 *