Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/pc.26.1-4.5

Utjecaj vegetativnih podloga različite bujnosti na kvalitetu ploda trešnje sorte Lapins

Zlatko Čmelik orcid id orcid.org/0009-0008-1532-6229 ; Zagreb, Hrvatska
Ivo Miljković ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 700 Kb

str. 111-124

preuzimanja: 90

citiraj


Sažetak

U pokusu je bila trešnja sorte Lapins cijepljena na šest podloga različite bujnosti (: F12/1, Maxma 14, PiKu 1, Gisela 5, Weiroot 13 and Weiroot 158). Voćnjak je bio u punoj rodnosti (8 godina nakon sadnje) a posađen je na razmaku 5 x 3,5 m. Voćnjak nije navodnjavan. Uzorci su analizirani u punoj zrelosti. Istraživanje je pokazalo značajan utjecaj na gotovo sve parametre kakvoće ploda. Najkrupniji plodovi su bili na podlozi F12/1 i Gisela 5. Pokazatelji boje kožice i mesa su relativno malo ovisili o podlozi. U kemijskom sastavu veće razlike očitovale su se u topivoj suhoj tvari, pri čemu je veća bila W13 i PiKu 1 kod kojih je i sadržaj C vitamina bio veći. Najveće razlike očitovale su se u sadržaju fenola (199,0 mg/kg na podlozi PiKu 1, a 68,3 na podlozi W158) te u sadržaju neflavanoida (231,7 mg/kg na podlozi PiKu 1, a 119,5 mg/kg na podlozi F12/1).

Ključne riječi

trešnja; podloga; kakvoća ploda

Hrčak ID:

295742

URI

https://hrcak.srce.hr/295742

Datum izdavanja:

2.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 282 *