Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.22522/cmr20170223

Izbjeglička kriza i Europska unija: Ukazuju li neuspjele politike migracija i azila na političku i strukturalnu krizu europskih integracija?

Pero Maldini orcid id orcid.org/0000-0001-8036-619X ; Department of Communication Science, University of Dubrovnik, Croatia
Marta Takahashi ; Edward Bernays College of Communication Management, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 256 Kb

str. 54-72

preuzimanja: 6.478

citiraj


Sažetak

Ovaj rad bavi se izbjegličkom krizom i njezinim utjecajem na Europsku uniju. Nepostojanje zajedničke useljeničke politike, čak i postojanje dijametralno suprotnih stavova i različitih praksi pojedinih zemalja članica u reguliranju izbjegličkog vala, uzrokovalo je potpuni neuspjeh migracijskih i azilantskih politika Europske unije. To je s jedne strane produbilo izbjegličku krizu, a s druge strane ukazalo na strukturnu i političku krizu Europske unije, budući da su doveli u pitanje temeljne vrijednosti europskih integracija, posebice ljudska prava: jedinstvo, suradnju, solidarnost, slobodu i demokraciju. Isto tako, sukob nadnacionalnih i nacionalnih interesa i politika vrlo je naglašeno izašao na vidjelo. Izbjeglička kriza također je postala ozbiljan test ne samo za politike migracija i azila, koje su se pokazale neuspješnima, već je u prvi plan izbacila strukturne i političke slabosti europskih integracija. Posljedično, postavili su pitanje redefiniranja modaliteta suradnje i institucionalnog ustroja, posebice odnosa Europske komisije i nacionalnih država, kao i odnosa između država članica, posebice velikih i malih.

Ključne riječi

izbjeglička kriza, Europska unija, politika EU migracija i azila, politika EU i strukturna kriza, europske integracije

Hrčak ID:

191556

URI

https://hrcak.srce.hr/191556

Datum izdavanja:

28.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 9.293 *