Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s1.33.1-2.1

Utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na kvalitetu zrna ozime pšenice

Marko Maričević orcid id orcid.org/0000-0002-9948-8274 ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Rugvica, Dugo Selo, Hrvatska
Ivica Ikić ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Rugvica, Dugo Selo, Hrvatska
Katarina Jukić ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Rugvica, Dugo Selo, Hrvatska
Matija Sever ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Rugvica, Dugo Selo, Hrvatska
Domagoj Stepinac orcid id orcid.org/0000-0002-3494-2309 ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Rugvica, Dugo Selo, Hrvatska
Ana Lovrić orcid id orcid.org/0000-0002-1074-2919 ; Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d., Rugvica, Dugo Selo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 987 Kb

str. 5-16

preuzimanja: 120

citiraj


Sažetak

Pšenica je po proizvodnji druga najvažnija ratarska kultura u Republici Hrvatskoj. Uvođenjem Kodeksa otkupa žitarica i uljarica, pored uroda zrna, sve veća važnost poklanja se parametrima kvalitete zrna pšenice, prvenstveno sadržaju proteina i hektolitarskoj masi, koji direktno utječu na cijenu pšenice prilikom otkupa. Genetski potencijal sorte kao i okolinski uvjeti izravno utječu na navedene parametre. Trogodišnjim istraživanjem provedenim na lokaciji Staro Topolje na 12 sorti ozime pšenice, uzgajanim pri tri različite razine gnojidbe dušikom, procijenjen je utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na sadržaj proteina, hektolitarsku masu i masu 1000 zrna. Prema dobivenim rezultatima utvrđen je signifikantan utjecaj godine, sorte i tretmana dušičnim gnojivom na sadržaj proteina. Najveći utjecaj na ovo svojstvo imala je godina, zatim tretman dušičnim gnojivom, a najmanji sorta. Signifikantan utjecaj godine i sorte utvrđen je i za hektolitarsku masu, dok tretman dušičnim gnojivom nije signifikantno utjecao na ovo svojstvo, uz činjenicu da je utjecaj godine bio znatno veći u odnosu na sortu. Također je utvrđeno da su sve testirane sorte jednako reagirale na tretman dušičnim gnojivom. Prosječni sadržaj proteina pri najnižoj količini primijenjenog dušičnog gnojiva iznosio je 11,08 %, pri srednjoj 11,95 %, a pri najvišoj 12,89 %.

Ključne riječi

pšenica; sorta; sadržaj proteina; hektolitarska masa

Hrčak ID:

296747

URI

https://hrcak.srce.hr/296747

Datum izdavanja:

30.3.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 358 *