Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31306/s.65.1.6

Očuvanje zdravlja pri radu s računalom prema kurikulumu informatike za osnovne škole u Republici Hrvatskoj

Cvetan Kovač orcid id orcid.org/0000-0001-8984-942X ; Europsko društvo inženjera Hrvatske, Zagreb, Hrvatska
Vitomir Begović ; Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti d.o.o., Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 204 Kb

page 87-100

downloads: 244

cite


Abstract

Polazište u ovom radu je određenje iz Odluke o donošenju kurikuluma za nastavni predmet informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj da je zdravlje jedna od temeljnih vrijednosti odgoja i obrazovanja. U širem smislu briga o zdravlju, a time i zdravstveno obrazovanje uključuje razumijevanje uloge okolišnih čimbenika te razumijevanje zdravlja kao preduvjeta, ishodišta i pokazatelja održivog razvoja društva u cjelini, odnosno razumijevanje i usvajanje zdravih životnih navika, a izbjegavanje navika štetnih za zdravlje. Svrha je i cilj motiviranje te pružanje znanja i potpore za usvajanje zdravih životnih stilova i odgovornog ponašanja. Težište je na važnosti brige o zdravlju tijekom cijeloga života, na očuvanju i unapređivanju zdravlja, sprječavanju bolesti i posljedica bolesti, invaliditeta i prijevremene smrti. Osobito je važno uključiti sadržaje o sigurnosti i zaštiti zdravlja (na radu) u kurikulume nastavnih predmeta.
Prema Odluci o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj iz 2018. godine, navedeno je da će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole moći odabrati nastavni predmet Informatika kao izborni predmet od školske godine 2020./2021.
U prvom dijelu radu prikazan je izvadak iz dijela Odluke o donošenju kurikuluma za nastavni predmet informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj kao i izvadak iz Kurikuluma nastavnog predmeta Informatike za osnovne škole i gimnazije , s aspekta očuvanja (zaštite) zdravlja pri radu s računalom kroz usvajanje osnovnih pojmova, prava i obveza te kineziološka pravila kretanja, sjedenja, odnosno držanja. Dok je u drugom dijelu rada prikazana analiza sadržaja udžbenika za nastavni predmet Informatika u nižim razredima osnovne škole, koji učenicima omogućuju razumjeti i odgovorno primjenjivati sigurnosne preporuke s ciljem očuvanja (zaštite) zdravlja pri radu s računalom.

Keywords

kurikulum informatike, očuvanje zdravlja, računalo, udžbenici

Hrčak ID:

296935

URI

https://hrcak.srce.hr/296935

Publication date:

3.4.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 524 *