Skip to the main content

Professional paper

Prehrana osoba sa sindromom Down u Njemačkoj 2004.-2006. (Syndroma Down and nutrition - survey in Germany 2004-2006)

Matthias J. Gelb ; Down­Syndrom­Sprechstunde, Sozialpädiatrisches Zentrum, Olgahospital Stuttgart, Germany


Full text: croatian PDF 283 Kb

versions

downloads: 20

cite

Full text: english pdf 283 Kb

versions

downloads: 24

cite


Abstract

Ukupno je obrađeno 240 osoba (114muških /126 ženskih) sa sindromom Down, u dobi od 0­54 godine.
Prikupljeni su podaci o visini, težini, prehrambenom ponašanju, te fakultativno laboratorijski nalazi.
Analizirano je 240 potpuno ispunjenih izvještaja. Rezultati jasno pokazuju da se sa životnom dobi
povećava BMI, i da se većina osoba sa sindromom Down prije ili poslije u životu suočava s pretilošću.
Ispitanici s BMI >75.centile i većom imaju veći unos energije (+12%), posebno veći unos masti, osobito
životinjskih.
U analizi mikro elemenata u prehrani svih ispitanika bez obzira na težinu unos i vrijednosti, vitamini i
elementi u tragovima nisu dovoljne, a u skupini >75.centile unos i vrijednosti opadaju još više. Kod dijela
sudionika imali smo laboratorijske nalaze (n=73). Vrijednosti za jod, selen, HDL, vitamin A, vitamin E i
biotin su snižene, dio sudionika ima više razine LDL. U skupini sudionika s +>BMI zabilježene su još
nepovoljnije vrijednosti.

Keywords

sindrom down, prehrana

Hrčak ID:

297509

URI

https://hrcak.srce.hr/297509

Publication date:

7.7.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 104 *