Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Smanjenje unosa soli hranom u Crnoj Gori

Ena Grbović orcid id orcid.org/0000-0002-7019-5566 ; Institut za javno zdravlje Crne Gore
Mensud Grbović ; Ministarstvo zdravlja Crne Gore


Puni tekst: hrvatski PDF 152 Kb

verzije

str. 13-13

preuzimanja: 32

citiraj


Sažetak

Najčešči uzrok smrti u strukturi mortaliteta u Crnoj Gori 2009. godine poticalo je od bolesti cirkulacijskog sustava (55%), malignih neoplazmi (16%), a nedefinirani uzroci smrti su bili čak na trećem mjestu, s udjelom od 13%. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), procjene prevalencije pojedinih čimbenika rizika za 2008. godinu za Crnu Goru su: HTA kod osoba dobi ≥25 godina života 42,0 posto za muškarce i 32,5 posto za žene, pretilost kod osoba dobi ≥20 godina života 22,08 posto za muškarce i 20,7 posto za žene i povišena glikemije natašte kod osoba dobi ≥25 godina života 9,8 posto za muškarce i 8,4% za žene. Prema podacima iz Nacionalne studije o zdravstvenom stanju stanovništva iz 2008. godine: prevalencija HTA (mjerenja izvršena tijekom ankete), među odraslom populacijom (20 i više godina starosti) je iznosila 32,7% (tj. svaka treća odrasla osoba je imala hipertenziju ili potencijalnu hipertenziju, ili je uzimala lijekove za smanjenje krvnog tlaka) što je znatno niže u odnosu na podatke iz 2000. godine (43,4%). Nacionalna zdravstvena anketa iz 2008. godine je pokazala da više od polovice odrasle populacije ima prekomjernu TM (55,1%), od čega je 40% bilo umjereno pretilo (BMI 25,0-29,9 kg / m2), a 15,1 posto pretilo. Po podacima mortalitetne statistike u Crnoj Gori je od kardiovaskularnih bolesti umrlo 30.436 osoba tijekom desetljeća 2000-2009. godine (52% ženskog spola).Promjena ponašanja u vezi s konzumiranjem soli treba se odnositi na sve skupine stanovništva, tako da dobro informirani potrošač razumije da smanjenje količine unijete soli ne utječe na njegovo uživanje u hrani, a da se time postigne dugoročni cilj. Dugoročan cilj je da se dostigne prosječna razina unosa soli hranom po stanovniku u Crnoj Gori ispod 5g na dan u skladu s važećim preporukama SZO. Smanjenje unosa soli hranom je neophodno provoditi postupno vodeći računa o izvedivosti planiranih intervencija.

Ključne riječi

smanjenje unosa soli,intervencije

Hrčak ID:

298334

URI

https://hrcak.srce.hr/298334

Datum izdavanja:

7.10.2014.

Posjeta: 80 *