Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Trend kvalitete prehrane u ženskom đačkom domu u gradu Splitu

Ivana Gjeldum ; Klinički bolnički centar Split
Katja Ćurin ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije
Zlatka Knezović ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije


Puni tekst: hrvatski PDF 115 Kb

str. 25-25

preuzimanja: 38

citiraj


Sažetak

U radu je postavljen cilj da se utvrdi trend kvalitete prehrane u ženskom đačkom domu u gradu Splitu. Ispitivanje je obavljeno u razdoblju od 1998.godine do 2013. godine. Izvršene su kemijske analize ukupne energetske vrijednosti obroka, bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Izračunat je omjer bjelančevina, masti i ugljikohidrata u ukupnoj dnevnoj energetskoj vrijednosti. Također je određen udio kruha u ukupnoj energetskoj vrijednosti dnevnih obroka. Namirnice korištene u dnevnim obrocina raspoređene su u osnovne prehrambene grupe. Uspoređena je učestalost korištenja namirnica iz pojedinih grupa prema godinama koje su obuhvaćene ovim istraživanjem.

Ključne riječi

kvaliteta prehrane,prehrambeni standardi,đački domovi,edukacija o prehrani

Hrčak ID:

298360

URI

https://hrcak.srce.hr/298360

Datum izdavanja:

7.1.2015.

Posjeta: 99 *