Stručni rad
Poster 20. - Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?
Natko Gereš
; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Vanja Vasiljev Marchesi
; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Jasna Tucak
; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Renata Marđetko
; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Sažetak
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja. Ključne riječi: maslinovo ulje, svinjska mast
Ključne riječi
Hrčak ID:
298377
URI
Datum izdavanja:
7.4.2015.
Posjeta: 281 *