Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Poster 20. - Da li je korištenje svinjske masti moguće u uravnoteženom mediteranskom tipu prehrane i što preporučiti kao zdrave masnoće populaciji Hrvatske?

Natko Gereš ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Vanja Vasiljev Marchesi ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Jasna Tucak ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Renata Marđetko ; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo


Puni tekst: hrvatski PDF 115 Kb

verzije

str. 23-23

preuzimanja: 48

citiraj


Sažetak

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Zagreb - PDS Javno zdravstvo
Svijest o prednostima korištenja maslinovog ulja i mediteranskog tipa prehrane u današnje je vrijeme poznata i dokazana. Maslinovo ulje je u Hrvatskoj i dalje premalo zastupljeno naspram drugih vrsta ulja i masti te Hrvatska spada u zemlje s niskom potrošnjom maslinovog ulja. Svinjska mast se sve do nedavno prezentirala kao potpuno štetna namirnica u prehrani. Novija saznanja otkrivaju da umjereno i ispravno korištenje ove namirnice visoke kvalitete može djelovati pozitivno na zdravlje. Poznavanje pozitivnih, ali i negativnih učinaka korištenja maslinovog ulja te ostalih dostupnih oblika masti i ulja u prehrani u široj je javnosti nedovoljna. Ovaj rad daje jasne zdravstvene preporuke o korištenju masnoća dostupnih u Hrvatskoj, posebno u odnosu na kvalitetu proizvodnje kod svinjske masti i maslinovog ulja. Ključne riječi: maslinovo ulje, svinjska mast

Ključne riječi

maslinovo ulje,svinjska mast

Hrčak ID:

298377

URI

https://hrcak.srce.hr/298377

Datum izdavanja:

7.4.2015.

Posjeta: 102 *