Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PAKIRANJE, AMBALAŽA I ZAŠTITA OKOLIŠA

Oleg Ščedrov ; Visokaškola za sigurnost, Zagreb, Hrvatska
Zdravko Muratti ; Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 450 Kb

str. 287-297

preuzimanja: 8.968

citiraj


Sažetak

Otpad je sve veći problem zaštite okoliša u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. U ovome radu obrađuje se ambalažni otpad. Udio takvog otpada stalno raste i sada iznosi oko jedne trećine kućanskog otpada. Racionalnijim pakiranjem može se uštedjeti i do 30% od cijene gotovog proizvoda. Odabrani su karakteristični primjeri pakiranja nekih proizvoda koji se veoma često upotrebljavaju: voćni sokovi, pića i napici, mlijeko, različiti prehrambeni i drugi artikli u malim količinama, parfemi, mirisne vodice i kreme za njegu kože, različita sredstva za pranje i čišćenje, raznolika elektronička oprema (osobna računala, miševi za računala, USB-prijenosne memorije, memorijske kartice za digitalne fotoaparate, …).
Snimljeno je stanje na tržištu i poslije analizirano zbog smanjivanja, novog oblikovanja i uporabe drugih i prikladnijih, te za okoliš prihvatljivijih, materijala. Predložene su promjene pakiranja i pokazane prednosti i koristi tih promjena.
Ne bi se trebalo odreći staklene ambalaže, već bi nju trebalo što češće upotrebljavati, jer je najzdravija i za okoliš najviše prihvatljiva. Staklo se može reciklirati gotovo neograničeni broj puta. Kod potrošača postoji navika za staklenu ambalažu s višekratnom uporabom i povratom u prodavaonice.
Prikazane promjene u načinu pakiranja ne zahtijevaju nikakve nove materijalne troškove niti napore, a ostvaruju znatne uštede.
Treba odgajati najmlađe već od dječjeg vrtića da zaštita okoliša, uključujući otpad, postane sastavni dio načina života, a ne obveza.

Ključne riječi

jednostavnije i jeftinije pakiranje; ambalaža; zaštita okoliša

Hrčak ID:

27259

URI

https://hrcak.srce.hr/27259

Datum izdavanja:

7.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 11.828 *