Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Praktična iskustva Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u implementaciji HACCP sustava

Đana Pahor ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije


Puni tekst: hrvatski PDF 521 Kb

verzije

preuzimanja: 37

citiraj


Sažetak

Zakon o hrani, donesen u srpnju 2003. godine, rezultirao je izradom mnogih provedbenih pravilnika. Među onima koji su u tijeku izrade je Pravilnik o higijeni objekata i HACCP-u (eng. Hazard Analysis Critical Control Point - Analiza opasnosti i kontrola kritičnih kontrolnih točaka), kojemu je prvi rok primjene bio srpanj 2006. godine ali je u međuvremenu odgođen za 1. siječnja 2009. godine. S ciljem usklađivanja sa zahtjevima Europske unije - procesom poznatim kao harmonizacija, aktualno je praćenje novina na području europske legislative o zdravstvenoj ispravnosti hrane.  Nova norma ISO 22000:2005 o sustavu upravljanja zdravstvenom ispravnošću hrane dodatno otvara pitanja na temu obveznika provedbe svih akata. Stoga su predmet HACCP-a i predmet norme ISO 22000:2005 u svakodnevnoj praksi do danas na «tržištu » konzultantskih usluga. Nejasnoće i dvojbe od strane obveznika provedbe te različito tumačenje obveze od strane ponuđača konzultantskih usluga, rezultirali su situacijom na terenu koja je istovjetna «porođajnim mukama » u reformi DDD-a prigodom razdvajanja izvođenja i stručnog nadzora.  

Ključne riječi

Zakon o hrani,HACCP,preventivna samokontrola,implementacija,hotelsko-ugostiteljski objekti,vlastita iskustva

Hrčak ID:

298525

URI

https://hrcak.srce.hr/298525

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 99 *